La Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre ja té lloc i data

A més, donarà el tret de sortida de les Jornades Gastronòmiques que s’allargaran fins al 17 de desembre, amb 11 restaurants participants

Presentació de la festa i les jornades gastronòmiques, a Riba-roja d'Ebre.
Presentació de la festa i les jornades gastronòmiques, a Riba-roja d'Ebre. | Cedida
Redacció
08 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:30h
La Festa Comarcal de la Clotxa, organitzada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, continua el seu itinerari per tots els pobles de la comarca i, després de completar la primera roda pel territori i agafant el relleu de Móra la Nova l’any passat, en esta divuitena edició es torna a celebrar a Riba-roja d’Ebre, com al 2004. Serà el diumenge 19 de novembre, i donarà el tret de sortida de les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa, que s’allargaran fins al 17 de desembre, durant les quals 11 restaurants riberencs oferiran a la seua carta un menú de clotxa, amb la recepta tradicional i les seues diverses variants.

El plat tradicional per excel·lència de la Ribera d’Ebre, que “diu molt dels nostres orígens de pagès”, es convertix així, durant les pròximes setmanes, en el “principal atractiu turístic” per visitar i descobrir “la tradició, el producte local de qualitat, l’entorn paisatgístic i l’autenticitat, elements que es posen en valor amb esta festa comarcal i la marca, ja consolidada, de La clotxa 100% Ribera d’Ebre”, va afirmar la consellera de Turisme, Comerç i Producte Local, Vanessa Serrano, en la presentació del cartell de la festa i les jornades a la Sala del Cinema de la Societat, a Riba-roja d’Ebre, davant de representants dels pobles i empresaris de la comarca. Tot seguit, van poder degustar una clotxa a l’embarcador municipal, com és tradicional, promocionant conjuntament el paisatge, el riu, el producte i el patrimoni comarcal al voltant d’una nova edició de la Festa i les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa.

Este és el segon any que la Clotxa es fa a la tardor, per “desestacionalitzar la temporada turística”, en una fórmula que “cada vegada ens porta més clients i turistes que tenen ganes de tastar la clotxa. Per als restauradors és un orgull poder-la oferir i que els comensals en parlen a amics i familiars, ja que així cada vegada ve més gent a conèixer la Ribera d’Ebre”, va explicar Noelia Guirao, de l’Hostal Gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre. Guirao, en nom dels restaurants participants i com a membre de la Taula Comarcal de Turisme i de l’Associació d’Empresaris de Turisme Rural de la Ribera d’Ebre, va awssegurar que: “La majoria dels visitants tenen molta curiositat per tastar la clotxa. I, a més, és una bona oportunitat per conèixer el producte agroalimentari de gran qualitat que es produïx i s’elabora a la Ribera”.

1.200 clotxes el dia de la Festa

El dia 19, la Festa Comarcal de la Clotxa preveu servir 1.200 clotxes, tantes com veïns hi ha empadronats al municipi amfitrió. Per fer-ho possible, el Consell Comarcal compta amb el suport de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre i una seixantena de voluntaris, entre els quals l’Associació de Dones de Riba-roja, que seran les encarregades de cuinar el plat típic, tot un repte avalat pels 36 anys d’experiència cuinant la clotxa a Riba-roja, on per la diada de l’1 de maig se’n servixen entre 400 i 500 cada any.

En esta ocasió, incorporaran ceba com és tradició a la recepta comarcal, a més d’alls, tomàquet i arengada típics de la clotxa riba-rojana, tot dins el pa i sempre amb un bon rajolí d’oli d’oliva verge extra, producte estrella de la comarca. “La festa de la Clotxa és un referent comarcal i Riba-roja sempre hem estat referents a la comarca” diu l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, que ha fet una crida als joves a agafar “el relleu generacional de les dones que al seu dia van fundar esta festa popular al voltant del plat típic de la comarca, si volem que les nostres tradicions i festes perduren”, reivindicant “una estratègia comarcal conjunta” per atraure visitants, especialment pel que fa a pernoctacions i allotjaments de cap de setmana.

Programa d’actes i tiquets

La degustació i els actes de la Festa de la Clotxa se celebraran al voltant de la Casa de la Vila. El programa, organitzat conjuntament amb el Consell, començarà a les 10 del matí amb una cercavila pels carrers que animarà l’ambient, donant la benvinguda als visitants i representants d’arreu de la comarca i territoris veïns, abans dels parlaments.

El pregoner de la XVIII Festa Comarcal de la Clotxa serà un emprenedor local, Ramon Bonet Busom, fill del poble i apicultor artesanal a Mel Bonet, com a exemple d’èxit del sector agroalimentari riba-rojà i riberenc.

Les clotxes es començaran a servir a partir de les 11 del matí, a la plaça del Mercat, sota el mural gegant de l’artista riba-rojà Albert Bonet reinterpretant el mite de la patrona local, Santa Agda. Per a la degustació de la clotxa s’habilitaran els carrers Sant Antoni i Sant Bartomeu, i durant tot el dia es podrà visitar el mercat medieval que organitza l’Associació la Puntaire de Riba-roja d’Ebre al carrer Casetes.

Els tiquets per a la degustació es poden adquirir a les oficines municipals, a través del web riba-roja.cat o el mateix dia de la Festa Comarcal, a l’estand del Consell Comarcal, fins a esgotar existències. El preu és de 5 euros.

La clotxa als restaurants

L’endemà, 20 de novembre, agafaran el relleu els restauradors: el Casal de Benissanet; la Braseria Taperia Bar Maig i el restaurant Pas de l’Ase de Garcia; la Braseria la Forquilla de Ginestar; el Molí d’en Xim de Miravet; el restaurant gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre; Can Secundino i Mas de Subirats de Móra la Nova; el bar restaurant Sant Jordi de Rasquera; el restaurant del càmping de Riba-roja d’Ebre i la Braseria de Tivissa.

Els 11 restaurants, de 9 pobles de la comarca, que s’han sumat a esta edició de les Jornades Gastronòmiques de la Clotxa de la Ribera, presenten este plat típic a la seua carta amb preus i menús per a tots els gustos, des dels 12 als 29 euros, cada establiment adaptat al seu tipus de cuina. Hi haurà temps fins al 17 de desembre. Les propostes es poden consultar al web de Turisme Ribera d’Ebre