El fatarellenc monsenyor Javier Vilanova podria esdevenir copríncep d'Andorra

L'actual titular, monsenyor Joan-Enric Vives, es jubilarà l'any vinent a 75 anys i des d'ara mateix s'inicia el procés per designar el seu successor

El bisbe ebrenc Javier Vilanova va ser ordenat sacerdot per la diócesis de Tortosa el 22 de novembre de 1998
El bisbe ebrenc Javier Vilanova va ser ordenat sacerdot per la diócesis de Tortosa el 22 de novembre de 1998 | Bisbat de Barcelona
S.A.
07 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:34h
El Vaticà té la intenció de nomenar el nou bisbecoadjutord'Urgell i, per tant, futurcopríncepd'Andorra, abans de Nadal. L'actual titular, monsenyorJoan-EnricVives, es jubilarà l'any vinent, a 75 anys i des d'ara mateix s'inicia el procés per designar el seu successor, segons ha avançat el diari andorrà La Valira.

Entre els noms que figuren a la terna hi ha el d'un ebrenc, monsenyorJavierVilanova, nat a la Fatarella (Terra Alta) ara fa cinquanta anys. De fet, és el candidat recomanat pel bisbeOmella, cardenaldeBarcelona.

Vilanova és un dels bisbes més joves que hi ha actualment a l'Estat Espanyol i bona part de la seua missió pastoral l'ha excercit a la diòcesideTortosa. També ha estat director espiritual i rector del SeminariInterdiocesàdeCatalunya.

Se'l considera un "deixeble" de l'excardenalRicardMariaCarles i va ser nomenat bisbeauxiliar de Barcelona l'any 2020, poc després de l'arribada a Espanya de l'actual nunci apostòlic, BernarditoAuza.

Ha estat vicari de les parròquies de la MaredeDéudelRoser de Tortosa (1998-1999) i de SantMiquelArcàngeld'Alcanar (1999-2003). Rector de les parròquies de l'Assumpció del Forcall, Castellfort i Portell, Sant Pere Apòstol de Cinctorres, Mare de Déu de les Neus de la Mata, Sant Bartolomé de la Todolella i de la Mare de Déu del Pòpul d'Olocau del Rei (2003-2007). A més, ha estat també rector de les parròquies d'Alfara de Carles (2014-2019), del Sagrat Cor de Jesús del Raval de Crist (2016-2019) i de Sant Llorenç del Pinell de Brai (2019).

Delegat per a la Catequesi (2014-2016) i per a la Pastoral Vocacional (2003); membre del Col·legi de Consultors (2007) i del Consell Presbiteral (2007); Rector del Seminari de Tortosa (2007) i Director Espiritual del Seminari Interdiocesà de Catalunya (2016-2018). És Missioner de la Misericòrdia i confessor ordinari de la Comunitat d'Agustines de Sant Mateu. El Papa també li va atorgar el títol de missioner de la Misericòrdia.

Per la seua banda, Joan-EnricVives, afí al movimentcatalanista de l'església, no veu amb bons ulls al cardenal JuanJoséOmella, de líniaconservadora i de retruc als seus col·laboradors més fidels com Vilanova.

Les fonts consultades per La Valira afirmen que l'actual arquebisbe d'Urgell considera monsenyorJavier Vilanova "massa espiritual" i que no reuneix les condicions necessàries per ser bisbe ni, molt menys, copríncep d'Andorra, on cal tractar qüestions "molt terrenals".

Siga com siga si es confirma a Vilanova com a nou bisbe coadjutor d'Urgell tots dos sectors eclesiàstics hauran de conviure fins que Vives sigui rellevat de les seues funcions.