Un grup d'investigadors francesos marca tonyines a l'Ametlla de Mar per estudiar l'espècie

Sis barques de pescadors recreatius col·laboren el projecte amb la previsió de mostrejar una vintena d'exemplars

Un investigador francès es disposa a col·locar un dels marcadors a una tonyina seleccionada a l'Ametlla de Mar per a la investigació liderada pel grup IFREMER
Un investigador francès es disposa a col·locar un dels marcadors a una tonyina seleccionada a l'Ametlla de Mar per a la investigació liderada pel grup IFREMER | Ariadna Escoda
Aguaita.cat
05 de novembre del 2023
Actualitzat el 06 de novembre a la 13:25h
Localitzar una tonyina, capturar-la viva, col·locar-li un marcador electrònic i alliberar-la a la mar. És el ràpid procés que aquest dissabte repeteix un grupinvestigadorfrancès per mostrejar una vintena d'exemplars al litoral de l'AmetlladeMar. Durant un mínim d'un any, els marcadors registraran la temperatura, la lluminositat i la pressió de l'aigua que permetrà analitzar les migracions de les tonyines. "Cada marca omple un buit de coneixement, amb aquestes dades es pot fer un avenç important en la ciència i saber més sobre l'espècie", ha remarcat el coordinador del ScientificAnglerTaggingClub, FredericValls. En el projecte hi participen sis barques de pescadors recreatius, que ajuden a seleccionar els exemplars que s'estudiaran.

La d'este dissabte és la tercera missió que lideren els investigadors francesos del grup IFREMER, dedicat a la recerca marina. Enguany ja han col·locat una quinzena de marcadors en tonyines localitzades al litoral de Barcelona i de SantaPola, al PaísValencià. En el cas de l'AmetlladeMar, els científics han marcat 22exemplars amb uns aparells que registraran dades com la temperatura, la lluminositat i la pressió de l'aigua, entre altra informació. En funció de la mida de cada animal, els investigadors han escollit el tipus d'aparell que se'ls col·locava.

D'esta manera, als exemplars més vells se'ls ha col·locat un 'pop-up', un dispositiu que seguirà el recorregut de l'animal, es desprendrà automàticament després d'un any i flotarà fins a la superfície. Serà en aquest moment quan es retransmetran les dades acumulades durant aquest període a través d'un satèl·lit i els investigadors les podran analitzar. Per contra, a les tonyines més joves se'ls ha col·locat un aparell que els acompanyarà entre quatre i cinc anys i que caldrà recollir manualment per recuperar les dades mostrejades.

A més de científics, el projecte també compta amb el suport de pescadors recreatius que s'encarreguen de localitzar i capturar en vida els animals. En el cas de l'Ametlla de Mar, fins a sis embarcacions d'aquest tipus han participat en la iniciativa. "A la gent li agrada molt aprendre, quan els pescadors col·laboren amb els investigadors converteixen la pesca recreativa en ciència ciutadana", ha afirmat el coordinador del Scientific Angler Tagging Club, Frederic Valls.
 

Un protocol específic per fer el marcatge


La col·locació de cada marcador s'ha fet amb un protocol específic seguit tant per pescadors com per investigadors. Així, un cop localitzada la tonyina, es traslladava ràpidament a bord de l'embarcació on hi havia dos biòlegs, se li tapava un ull per evitar estrès a l'animal i se li proporcionava aigua salada per evitar-ne la mort. Al mateix temps, els científics s'encarregaven de mesurar l'exemplar i col·locar-li el marcador corresponent. En acabar, l'animal era alliberat de nou a la mar. Una fita que ha estat celebrada per tot l'equip en les 22 ocasions que han participat en la jornada.


Ara, caldrà esperar com a mínim un any i un màxim de cinc per recopilar totes les dades que generen estos marcadors. En cas de localitzar un d'estos dispositius, els científics fan una crida a posar-se en contacte amb el telèfon o bé el correu electrònic escrit en cada aparell. A partir d'esta informació, els investigadors confien poder conèixer més a fons l'espècie pel que fa a la seva reproducció i moviments migratoris en una recerca que remarquen que serà a llarg termini.
 

Un sol matí per marcar 22 exemplars


Tot i que en un inici, la previsió era repartir el marcatge entre dissabte i diumenge, finalment s'han aconseguit col·locar tres 'pop-up' i dinou marcadors de llarga durada en un sol matí. La iniciativa ha estat possible amb la col·laboració del Scientific Angler Tagging Club, una plataforma de marcatge al servei de la ciència que ha posat en comú investigadors i pescadors recreatius després que els primers sol·licitessen este marcatge per iniciar la seua recerca.
 
Està previst que de cara l'any vinent el projecte ampliï les mostres de tonyines en els mateixos punts i no descarten estendre la missió en altres localitzacions més enllà del mar Mediterrani.