Campredó acull l’acte del Dia Internacional de les Dones Rurals a les Terres de l’Ebre

Albert Salvadó: "És cabdal recuperar el paper de les dones, durant anys invisibilitzades, que amb les seues aportacions han contribuït a la vertebració de les Terres de l'Ebre"

Campredó ha acollit l'acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals a les Terres de l'Ebre
Campredó ha acollit l'acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones Rurals a les Terres de l'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
25 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 9:56h
El delegatdelGovern a les Terresdel’Ebre, AlbertSalvadó, ha encapçalat este dimarts l’acte de commemoració del DiaInternacional de les DonesRurals a les Terresdel’Ebre, que ha tingut lloc a l’EspaiCulturalLaCdeCampredó.

“És cabdal recuperar el paper de les dones ebrenques, durant anys invisibilitzades, que amb les seues aportacions han contribuït a la vertebració de les Terres de l’Ebre”, ha assegurat el delegat del Govern. “És imprescindible fer memòria, crear comunitat i tenir dones referents: ens fa millors com a societat i ens ajuda a obrir un camí, que ja és imparable per, entre totes i tots, continuar avançant amb els reptes que encara tenim”, ha afegit.

“Estem visibilitzant i donant valor al paper de moltes dones que han contribuït a ser qui som”, ha precisat la directora dels Serveis Territorials del Departamentd’Igualtat i feminismes a les Terres de l’Ebre, Mar Lleixà, que ha destacat que “tenir referents és important pel present però també pel futur”. “També volem posar en valor allò que han de fer les nostres xiquetes i estudiants que en el futur es dedicaran al món rural perquè es puguin formar i professionalitzar i que es puguin quedar a les Terres de l’Ebre”, ha reblat el director dels Serveis Territorials del Departamentd’AccióClimàtica, AlimentacióiAgendaRural a les Terres de l’Ebre, JesúsGómez.

Leidy Johanna Aya Vega, presidenta de Dones de la Mar; Carme Martí Ochando, de L’Horta de Carme; i Marga Salvador Serrano, de Molí de l’Oli Colomé Mulet han protagonitzat la taula rodona ‘Les dones conquerim els espais de decisió’, conduïda per la periodista Leonor Bertomeu Casanova i que ha abordat qüestions entorn la presència i el lideratge femení en el sector primari.
 
Durant l’acte, que ha comptat amb l’actuació de l’escola de ball, cant i música tradicional LoPlanter, també s’ha fet un homenatge a ManuelaPríncepEncontrado (Campredó, 1934) i LluïsaCostaExposita (Campredó, 1897-1990), que formen part del projecte ‘Dones Rurals, dones de les Terres de l’Ebre’, impulsat per l’InstitutCatalàdelesDones i que ha recuperat la memòria de 100 dones de les Terres de l’Ebre nascudes abans de 1947. Manuela Príncep Encontrado és una de les primeres dones de Campredó que va poder estudiar, en els moments més difícils de la postguerra. Lluïsa Costa Exposita va fer de llevadora a Campredó durant molts anys. “Elles representen totes les dones campredonenques, han estat puntals de l’economia i la societat campredonenca i, probablement, sense elles no seríem el que som ara”, ha assegurat l’alcalde de Campredó, Damià Grau Arasa. A l’Espai Cultural La C s’han exposat les biografies de les 43 dones del Baix Ebre del projecte ‘Dones Rurals, dones de les Terres de l’Ebre.