Penyes, ajuntaments i consells comarcals ebrencs units contra la proposició de llei antitaurina

L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre demana un informe al consell de garanties estatutàries contra la llei i consensua una moció per votar als plens

L'agrupació de Penyes taurines i els representanst dels pobles on es fan bous, units en la defensa de la festa
L'agrupació de Penyes taurines i els representanst dels pobles on es fan bous, units en la defensa de la festa | Anna Ferràs
Aguaita.cat
19 d'octubre del 2023
Actualitzat el 20 d'octubre a les 0:45h
Una trentenad'alcaldes, els presidents dels ConsellsComarcaldelMontsià, el BaixEbre i la TerraAlta i l'AgrupaciódePenyes i ComissionsTaurines de les Terresdel'Ebre (APCTTE) han mostrat units el seu rebuig a la proposició de llei que vol prohibir tresmodalitats de correbous. L'APCTTE demanarà un informe al ConselldeGarantiesEstatutàries perquè consideren la proposta de CUP i Comuns "anticonstitucional". Igualment han consensuat amb els alcaldes dels pobles on celebren bous una moció en defensa de la tradició i la cultura taurina de les Terres de l'Ebre per la qual demanen "respecte". També han criticat que la modificació de la llei la impulsin formacions que només representen el 4% dels edils dels pobles amb festes amb bous.

La proposiciódellei, que va registrar a l'abril CUP, EnComúPodem i les entitats animalistes, qüestiona i proposa prohibir els bousembolats, capllaçats i a la platja. Els pobles i aficionats taurins, en un acte unitari este dijous a l'auditoriSixtoMir de la Ràpita (Montsià), han reclamat coherència a les formacions parlamentàries, en referència als Comuns que no s'oposen a la tauromàquia ni a Espanya ni en altres comunitats autònomes amb tanta bel·ligerància.

Denuncien "el greuge comparatiu" que suposa la proposició de llei mentre es promulga una llei de benestar animal estatal que exclou la tauromàquia o es mira cap a un altre costat al País Valencià per part de les mateixes formacions polítiques que proposen prohibir els embolats, capllaçats i bous a la mar a Catalunya. "Si s'ha de fer un debat sobre el benestar animal, fem-lo, sense complexos, però, no només posant com a exemple la festa dels bous" ha suggerit el president de l'ACPTTE fent referència als animals domèstics o modalitats esportives com el canicros.
 

Pendents dels vots dels partits

 
L'Agrupació diu que s'ha reunit les últimes setmanes amb les formacions polítiques amb representació al Parlament per mirar "d'aturar" la proposició de llei. L'alcaldedelaRàpita, el socialistaJavierReverté, ha demanat l'abstenció del PSC tot i que ha remarcat que la cimera d'alcaldes i penyistes no s'ha fet "per fer política". "Ha de decidir el territori, que ho fa amb el cor i no pensant amb els vots i la política", ha afegit.

L'alcaldedePaüls i diputat de la DiputaciódeTarragona, el republicà EnricAdell, ha demanat coherència i respecte per a la llei dels correbous, la 34/2010, perquè les coses des de llavors es fan "molt ben fetes" i la "tradició està molt arrelada". "El món rural té moltes singularitats i s'han d'entendre tal com són. Això no vol dir que no evolucionéssim i féssim les coses bé", ha reivindicat Adell, en nom dels alcaldes d'ERC.
 
Finalment, l'alcalde de l'Aldea, XavierRoyo, ha avançat que demà està prevista una reunió amb el grupparlamentari de Junts per Catalunya on els alcaldes del partit afectats traslladaran el seu posicionament i reivindicaran la unió territorial que existeix en defensa de la festa dels bous.

El president de l'Agrupaciótaurinaebrenca, SantiAlbiol, ha reconegut que la "visió" de la situació "és complexa" i que encara no tenen "certesa absoluta" sobre què votarà cada formació política en la votació de la setmana vinent. "Hi ha interès dels partits polítics perquè la votació sigui favorable a la festa dels bous. Ho treballarem fins a l'últim segon, als passadissos del Parlament i parlant amb els diputats. Perquè pensen en el territori i que no tinguen una visió urbanita", ha reivindicat Albiol.
 

Incidències "residuals"

D'altra banda, l'ACPTTE ha recordat que des de la posada en marxa de la llei dels correbous i del seu reglament de bones pràctiques les incidències amb els animals són mínimes. El president s'ha emparat en un estudi "d'universitats i veterinaris" del 2018 per assegurar que només en un 0,29% d'un miler d'espectacles de bous embolats i capllaçats es van produir lesions greus. El període estudiat és entre 2010 i 2017. A les ramaderies la xifra s'eleva al 5%.
 
Albiol ha anunciat que este cap de setmana es presentarà un nou estudi sobre el bou capllaçat en el XVISymposium sobre el boudelídia que se celebrarà a Zafra (Extremadura) i ha avançat que "els resultats que es presentaran segueixen la mateixa línia, d'una incidència pràcticament residual".
 

Llei exemplar i blindada 

 
L'agrupació de penyes i els alcaldes i presidentscomarcalsebrencs han remarcat que amb el reglament de la llei34/2010 "el veterinari és una figura d'autoritat" que "examina i dona compliment al bon desenvolupament de la festa", unes activitats amb bous "transparents de principi a fi".
 
També assenyalen que "el Parlament de Catalunya pot regular i modificar" la normativa, però, "en cap cas té competències per prohibir o eliminar cap concepte relacionat amb la festa dels bous". Argumenten que des de l'any 2015 existeix la llei de Salvaguarda del PatrimoniCulturalImmaterial que protegix la tauromàquia i s'han produït diverses sentències del Tribunal Constitucional a favor dels interessos de la festa amb bous.

En este sentit, si la votació al ple del Parlament tirés endavant i la proposició de llei entrés a tràmit, ja hanpresentat al registregeneral parlamentari una proposta al ConselldeGarantiesEstatutàries perquè emeti un informe sobre "la inconstitucionalitat" de la proposta.
 
Tots els representants polítics dels ens locals i les comissions penyes taurines han consensuat una moció que es portarà a votació als diferents ajuntaments, un text que exigix "respecte per als pobles" que volen "mantenir viva l'essència de les festes amb bous".