Junqueras insistix durant la visita a Tortosa en l’Estratègia Delta i el Fons de Transició Nuclear

El president republicà es reunix amb els càrrecs electes del partit a les Terres de l’Ebre per compartir i coordinar actuacions

El president d'ERC, Oriol Junqueras, als jardins de l'antic escorxador de Tortosa
El president d'ERC, Oriol Junqueras, als jardins de l'antic escorxador de Tortosa | ACN
Aguaita.cat
11 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 11:13h
El presidentd’EsquerraRepublicana, OriolJunqueras, ha mantingut una reunió a Tortosa amb els càrrecs electes del partit de les Terresdel’Ebre per “compartir visions de la situació actual del país i treballar al servei de les Terres de l’Ebre, que és la nostra prioritat”, ha afirmat.

Entre les qüestions en clau territorial tractades ha destacat, entre d’altres, “l’EstratègiaDelta que està liderant el govern de Catalunya per protegir el delta de l’Ebre”; i també “el FonsdeTransicióNuclear i la seua importància per assegurar projectes industrials en aquestes comarques”.

Respecte a les negociacions per la investidura del noupresident del governespanyol, ha recordat que “la postura d’Esquerra Republicana és la mateixa que defensàvem quan ens vàrem presentar a les eleccions de 2019 amb el lema Amnistia i Autodeterminació; per tant, donem per descomptada l’amnistia perquè ja està compromesa amb l’AcordperlaMesadelCongrés, en el qual el PSOE es va comprometre a acabar amb la repressió per totes les vies legals necessàries”.

“Ningú hauria de tornar a la presó, ni ser perseguit de cap manera, ni tampoc patir cap persecució econòmica per allò que hem fet, entre altres coses, perquè res d’allò que hem fet és constitutiu de delicte. Allò que hem fet no està al Codi Penal, i per tant, no és delicte; convocar, fer o celebrar un referèndum no és delicte, perquè el poder legislatiu ho va retirar del Codi Penal, de manera explícita, ara fa una vintena d’anys. El que és evident és que la presó i l’exili dels nostres és absolutament injust i immoral; i tant de bo tothom s’hagués explicat sempre en aquest mateix sentit i hagués treballat sempre amb aquesta voluntat”,ha afegit Junqueras.

A més, ha apuntat que l’amnistia resolt algunes de les conseqüències repressives del conflicte, però “Esquerra Republicana treballa per avançar en el camí de la resolució del conflicte polític amb l’Estat, i això només es pot fer amb democràcia, votant, que la societat catalana pugui votar pel seu futur, i nosaltres volem avançar en aquest camí”.
 
L’altre àmbit de la negociació per la investidura és la demanda dels republicans en millorar el benestar de la ciutadania de Catalunya, i això implica, millorar el sistema de finançament per disposar de més recursos.
 
“La qüestió és quan de compromís i predisposició demostrarà l’altra part a l’hora de servir els interessos de Catalunya, de millorar el sistemadefinançament, o què els trens donen un bon servei a la gent del nostre país, o bé, a l’hora d’assegurar que el tren d’alta velocitat que unix València amb Barcelona també s’ature a les Terres de l’Ebre, i tot això, és responsabilitat del govern espanyol”, ha afirmat Junqueras.
 
“Si el PSOE vol arribar a un acord, haurà de demostrar que vol arribar a un acord, i si ho vol fer de pressa, haurà de treballar de pressa, perquè si no, no hi haurà un acord”. Ha conclòs el president d’Esquerra Republicana de Catalunya.