El govern de Tortosa incrementarà quatre impostos i taxes davant l’augment de la despesa corrent

Proposa les modificacions per "posar ordre" als comptes municipals

Roda de premsa del govern municipal, divendres passat.
Roda de premsa del govern municipal, divendres passat. | Cedida
Redacció
09 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 20:18h
El govern municipal de Tortosa,Movem-PSC i ERC, incrementarà els impostos sobre béns immobles (IBI) - 17,95%-, les activitats econòmiques (IAE) - 19%-, els vehicles de tracció mecànica - 0,60% - i també la taxa de la brossa - 28% -. Amb els ajustos vol "posar ordre" als comptes municipals per fer front a un increment de despesa corrent que es preveu de prop de 4 MEUR. A més d'aplicar mesures quirúrgiques per racionalitzar-la i contenir-la, es vol també reforçar la inspecció perquè "pague tothom" i "qui més té". Estes noves ordenances fiscals mantenen totes les bonificacions existents i n'inclouen de noves per a la instal·lació d’energia fotovoltaica. La modificació està oberta a proposta dels altres grups i es durà al ple en deu dies.

La modificació de les ordenances municipals que proposa l'equip de govern de Tortosa passa un augment de l'Impost sobre Béns Immobles (IBI) del 17,95% en l'àmbit urbà i d'un 11% en el rural. Com ha detallat la regidora d'Hisenda, Maria Jesús Viña, això suposarà un increment de 54 euros anuals, uns 4,5 euros mensuals, per a una família que paga un rebut mitjà d'uns 300 euros. El topall màxim al qual es podria haver arribat en este increment era del 24,7% d'increment.

Totes les bonificacions de l'impost es mantenen i se n'afegix una per a promoure la instal·lació d'energia fotovoltaica en propietats privades. La novetat és que en els casos dels edificis se'n poden beneficiar els propietaris individuals i també a les comunitats de veïns. D'altra banda, també es penalitzarà els bancs i grans tenidors de pisos buits amb un recàrrec en este impost del 50%.

Un altre impost que incrementa és l'impost sobre les activitats econòmiques (IAE). Per a aquelles persones jurídiques que facturen més d'1 milió d'euros la taxa puja un 19% (dos punts per sota del topall màxim possible). També s'actualitza l'impost sobre els vehicles de tracció mecànica, que creix un 0,60% per adaptar-lo a les taules que publica anualment l'estat espanyol. En esta ordenança es mantenen totes les bonificacions per vehicles híbrids i elèctrics però se n'exclou els d'alta cilindrada.

Taxa de la brossa per llei

Finalment, la modificació més substancial és la de la taxa de la brossa que incrementarà un 28%. La nova llei de residus, en vigor des de principi d'any, obliga els ajuntaments a repercutir en el ciutadà el cost de la recollida de residus i els dona tres anualitats per fer l'adaptació, fins al 2026.

Amb l'augment del 28%, a l'Ajuntament de Tortosa li falta un 10% del cost actual per revertir amb l'impost, però s'ha frenat la pujada en el 90% perquè l'equip de govern preveu desplegar mesures que permetan reduir el cànon i els recàrrecs que actualment paga la ciutat, una de les que registra una taxa de reciclatge més baix del país. Viña ha apuntat que l'increment en un rebut mitjà que paga 118 euros a l'any pagui 33 euros més, 2 euros més mensuals.

Actuacions d'estalvi 

L'alcalde Jordi Jordan ha insistit que este increment anirà acompanyat de mesures i accions quirúrgiques per reduir i contenir la despesa corrent de l'Ajuntament. Un petit exemple és que es plantegen reduir i limitar l'ús de la font de la plaça del consistori que té un cost anual de 40.000 euros, incrementar l'enllumenat amb LED - ara present en un 20% de la xarxa de la ciutat-, i instal·lar plaques solars en edificis públics per reduir la factura de la llum.

Les noves ordenances també responen al fet que no es podrà fer un ús del romanent d'enguany perquè es reactiven les regels fiscals per part de l'Estat i es limita l'ús dels estalvis per a despesa com s'ha fet fins ara. Després d'heretar uns pressupostos prorrogats i unes ordenances congelades, l'alcalde ha defensat que han de "posar ordre al desgavell que han trobat", "una situació econòmica que es complica" amb xifres com la previsió de pèrdues d'1,8 MEUR a l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, el pagament final de 4 MEUR de la Clínica Terres de l'Ebre, 1,2 MEUR de dèficit del complex esportiu Win, o l'aixecament de la carència d'un crèdit de 9,5 MEUR.

Estes noves ordenances fiscals s'han traslladat a la CUP i Junts per Tortosa i és "un document obert" per incorporar propostes, si s'escau. "Hem parlat amb els grups que han volgut amb anterioritat a la proposta i esperem que amb la situació econòmica que hi ha, fora de demagògies i escenificacions, siguen responsables pels tortosins i tortosines i donen suport o ajuden a millorar la proposta", ha apuntat la regidora d'Hisenda. La previsió és votar les modificacions en ple el 19 d'octubre. Les negociacions amb la CUP estarien "ben encaminades" per aconseguir el seu suport i l'aprovació per majoria del ple.

"Innecessària" pujada d'impostos per a Junts

La cap de l'oposició i portaveu de Junts per Tortosa, Meritxell Roigé, ha qualificat "d'innecessària" la pujada o "actualització" d'impostos que ha anunciat l'equip de govern. Roigé ha assegurat que "és un escàndol que no correspon a la realitat" plantejar un increment de 4 milions d'euros de la despesa pública perquè suposaria incrementar el pressupost un 10%.

L'exalcaldessa ha tornat a defensar que les arques municipals de Tortosa "estan més sanejades que mai" tot i que es van congelar impostos, que han invertit mentre tancaven en positiu els exercicis dels últims 16 mandats, amb romanent de tresoreria, i reduint l'endeutament i el període de pagament a proveïdors - 15 dies de mitjana -. Segons Roigé, els seus governs han anat a buscar recursos d'altres administracions supramunicipals (fins a 40 milions d'euros) i retreu a Jordan que no ho face, tot i que no servirien per fer front a l'increment de despesa.