Es preveuen pèrdues mitjanes de la collita d’oli entre el 60% i el 90% per la sequera

La producció que no superarà les 7.000 tones, tenint en compte que en una campanya normal és d’unes 33.000

DOP Oli del Baix Ebre-Montsià
DOP Oli del Baix Ebre-Montsià | Adrià Costa
Aguaita.cat
04 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:16h
UniódePagesos alerta que les conseqüències de la sequera en l’oliva a Catalunya comportaran pèrdues de collita molt importants. Tot i que les darreres pluges han fet reverdir el paisatge dels campsd’oliveres, n’hi ha moltes a les quals ja els hi havien caigut les olives, i ara, les precipitacions de les properes setmanes o mesos poden comprometre la collita de la campanya de l’any vinent per la situació dels arbres. En este sentit, el sindicat reclama a l’Administració catalana un ajut per a les explotacions d’olivera per pal·liar les pèrdues.

El sindicat calcula que les pèrduesmitjanes de collita seran entre el 60% i el 90%, tot i que desiguals en funció del territori, amb una producció que no superarà les 7.000tones, tenint en compte que en una campanyanormal és d’unes 33.000, i que l’any passat va ser de 16.000, també per la sequera. En oliveres de secà, a algunes comarques com l’Alt Camp, la Terra Alta, el nord de la Ribera d’Ebre i les Garrigues, les pèrdues arribaran entre el 95% i el 100% per la manca de pluja.

Les zones de reg de suport, com la del pantà de Riudecanyes, al Baix Camp, on la dotació pot haver estat intermitent per les restriccions d’aigua, també patiran pèrdues importants, i tot just arribaran al 30% de collita, ja que l’arbre ha estat sotmès a un estrès hídric al qual no hi està acostumat i les temperatures extremes de l’estiu han fet que no es comportés de la mateixa manera; per tant, també es reduirà la producció. Al Tarragonès, la collita es preveu irregular, amb una producció entre el 25% i el 30% en alguns secans i entre el 50% i el 60% en regadiu. La superfície d’olivera de secà a Catalunya és de 80.979 hectàrees i la de regadiu de 23.126, segons dades del Departament d’Acció Climàtica.

Pel que fa al preude l’olid’oliva, l’increment per al consumidor no es correspon amb el percebut per la pagesia per les olives. El sindicat recorda que durant molt anys el preu de venda ha estat per sota dels costos de producció. La important caiguda de les collites agrícoles a causa de la sequera és un dels factors que explica l’augment de preus al consum, però en el cas de l’oli, hi ha altres factors que hi contribueixen, com l’especulació d’algunes empreses i de la gran distribució.
 
El sindicat ja havia denunciat en diverses ocasions que el sectordel’olid’oliva patia una crisi de preuspersistent i que no sempre era per raons de mercat sinó moltes vegades provocades pels efectes de campanyes enganyoses d’ofertes de preu per part d’envasadors i de la gran distribució que converteixen aquest producte en reclam i el banalitzen.
 
D’altra banda, esta dinàmica en les pràctiques de mercat ha comportat que ara es consideren excessius preus superiors als quatre euros per litre d’oliva verge extra quan fa més de deu anys ja era el preu mínim habitual d’este producte. En este sentit, Unió de Pagesos reclama campanyes informatives per reivindicar que el preu actual de l’oli hauria de ser el preu de referència en un any de collita normal, tenint en compte l’extraordinari augment dels costos de producció dels últims anys per als oleïcultors. El sindicat també continua apostant pels circuits curts de comercialització i la venda directa com a estratègia per donar un valor afegit als productors.
 
El sindicat ha explicat aquestes qüestions avui, en roda de premsa a Reus, en la què han intervingut JordiPascual, responsable d’Oli d’Unió de Pagesos; MiquelPiñol, responsable de Sectors Agrícoles d’Unió de Pagesos, i JosepMariaBarrull, membre de la sectorial de l’Oli del sindicat.