L'exposició «Agents Rurals: guardians del medi natural» arriba a les Terres de l'Ebre

Es pot veure al Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta, fins al 25 d'octubre

Un moment de la inauguració, este dimarts.
Un moment de la inauguració, este dimarts. | Cedida
Redacció
03 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 17:15h
Este dimarts s'ha inaugurat al Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta, l'exposició "Agents Rurals: guardians del medi natural", que té com a objectiu difondre la feina que fa el cos. La mostra, que es podrà veure fins al 25 d'octubre, es complementa amb peces audiovisuals de divulgació i la programació de xerrades d’educació ambiental.

“Agents Rurals: guardians del medi natural” proposa un itinerari per la història del cos i aprofundix en les diferents feines que desenvolupa; els Grups de suport i els Grups especials amb que s’ha dotat per poder dur a terme actuacions altament especialitzades. Subratlla l’aposta estratègica realitzada per la sensibilització i l’educació mediambiental.

Un dels àmbits és la prevenció d’incendis forestals i la investigació de les causes que els provoquen. El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pels Agents Rurals que definix les actuacions dels efectius en termes de vigilància, prevenció i control d’activitats davant les situacions de perill d’incendi forestal i que ha suposat més de 342.000 actuacions per a la prevenció d’incendis des de l’any 2009.

Un altre apartat posa de relleu que Catalunya és un territori format majoritàriament per terreny forestal, pel que cal vetllar tot l’any per una gestió forestal i dels recursos naturals que siga sostenible. La protecció dels boscos i la flora ha suposat des del 2009 més de 197 mil actuacions relacionades amb este àmbit. Entre elles destaquen el control d’aprofitaments forestals, les inspeccions d’activitats, el seguiment d’espècies amenaçades, el control d’espècies exòtiques invasores, el sanejament fitosanitari, etc.

Una altra secció mostra les feines de preservació de la fauna. Els Agents Rurals vetllen per l’equilibri de l’ecosistema, preserven espècies protegides com l’ós i el llop i controlen la fauna exòtica invasora. Des del 2009 els Agents Rurals han fet 423.000 actuacions per protegir els animals. També controlen les activitats que es fan en Espais Naturals Protegits, lluiten contra la contaminació al medi natural, fan complir la normativa pel que fa a circulació motoritzada en el medi natural i tenen cura del patrimoni cultural que existeix a la natura fent, entre d’altres, inventari del patrimoni arqueològic, arquitectònic, paleontològic, geològic, etnològic i subaquàtic.

La mostra també dona a conèixer els grups especialitzats del Cos. Es tracta del Grup de Suport Aeri i unitat RPAS, el Grup de Suport de Fauna i Flora, el Grup de Suport Marí, i el Grup de Suport de Muntanya. I els Grups Especials: Grup Especial de Col·laboració amb la Justícia, Grup Especial de Verins i Antifurtivisme, Grup Especial Caní i Grup Especial de Captura de Fauna. Tots ells compten amb els i les agents més especialitzats en cada matèria i amb els recursos i el material més innovador.

Al servei de la ciutadania

L’exposició finalitza facilitant el coneixement sobre els servei d’atenció telefònica que es fa a través del 112 i un equip d’operadors propi que atenen al llarg de les 24 hores del dia, els set dies de la setmana i els 365 dies l’any. En un any, els Agents Rurals reben i gestionen més de 100 mil trucades.

“Agents Rurals: guardians del medi natural” ja s’ha vist a Granollers, Tremp, Manresa, Lleida i Barcelona. Actualment Amposta i properament Girona, Terrassa i Tarragona per seguir el seu itinerari per les capitals de comarca.

L'exposició ha estat inaugurada per Elisenda Pérez, Directora General dels Agents Rurals, i Josep Antoni Mur, inspector en cap del cos d’Agents Rurals. En l’acte també hi han intervingut l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, i la gerent del museu, Maria del Mar Villalbí, que han obert la presentació. I hi han assistit, entre d'altres, la directora del CAT112, Irene Fornós, el director dels serveis territorials del Departament d'Interior, Joan Juan, la subdirectora general de Recursos Humans i Econòmics d'Agents Rurals, Montserrat Alcaraz, així com representants d'altres cossos operatius, entre altres.

La directora d’Agents Rurals, Elisenda Pérez, ha explicat que “esta exposició enllaça dins les línies estratègiques del Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals per augmentar en visibilitat” i que “este govern, el Departament d’Interior, en este cas, treballa per ampliar el Cos perquè evidentment ha de continuar creixent.” Pérez també ha destacat que és “un cos no només necessari sinó imprescindible perquè el medi natural estiga protegit i puguem gaudir-lo com fins ara”.

Per part seua, l’inspector en cap d’Agents Rurals, Josep Antoni Mur, ha subratllat els reptes que té davant el cos, entre els quals, el canvi climàtic, els avenços tecnològics i els nous usos que fan els ciutadans del medi natural. I hi ha afegit: “Vols ser un cos proper als ciutadans i en particular al mon rural, volem col·laborar per fer compatible la protecció del medi natural amb les activitats que es desenvolupen al territori i que arrelen la gent al territori”.