L'Ajuntament de Tortosa rebaixa un -3 % l'IBI urbà i un -5 % la taxa d'escombraries

Redacció
09 d'octubre del 2014
Les ordenances es portaran a aprovació al ple de dilluns.
Les ordenances es portaran a aprovació al ple de dilluns. | Ajuntament de Tortosa
Les ordenances es portaran a aprovació al ple de dilluns. Foto: Ajuntament de Tortosa

L'Ajuntament de Tortosa reduirà un -3 % l'impost sobre béns immobles (IBI) urbà el proper exercici i tornarà a rebaixar un -5 % la taxa d'escombraries, reducció que s'afegix al -5 % de l'any passat, segons ha informat en una nota de premsa. La resta d'impostos, taxes i preus públics queden congelats. Pel que a les bonificacions socials, es mantenen les implantades en els últims exercicis i se n'introduïxen de noves, tal com han anunciat en roda de premsa l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i la tinent d'alcalde d'Hisenda, Matilde Villarroya. El ple d'aprovació de les ordenances fiscals es farà el dilluns 13 d'octubre.

Tots dos han coincidit a assenyalar que la clau per explicar les noves reduccions d’impostos i taxes s'ha d'anar a buscar “en l'optimització en la gestió de la despesa i, especialment, en els processos de regularització del padró municipal endegats fa dos anys”. En este sentit, Bel ha reiterat que la depuració de padrons iniciada el 2013 ha permès aflorar molts titulars de propietats que no estaven al dia de les seues obligacions tributàries (IBI), i atribuïx a este increment d'ingressos la reducció de la càrrega impositiva sobre el conjunt dels ciutadans.

Pel que fa al rebut de les escombraries, la rebaixa d'un -5 %, que se suma al -5 % de l'any passat, permetrà -ha indicat l'alcalde- que els tortosins paguen el 2015 un rebut més barat que el que pagaven el 2008, any en què es va implementar la recollida selectiva a tot el municipi.

Pel que fa als altres impostos, l'IBI rústica es congela i es mantenen les bonificacions, igual que l'IAE. El mateix amb les plusvàlues, que incorporen l'exempció per a les dacions en pagament, i l'ICIO, que també manté les bonificacions actuals. A banda de la taxa d'escombraries, la de visites turístiques i culturals s'unifica en una sola ordenança, s'afegixen alguns col·lectius a les tarifes reduïdes i gratuïtes, i la gratuïtat de l'últim diumenge de mes s'estén del Museu al Centre d'Interpretació del Renaixement i els jardins del Príncep.

Bonificacions socials

L'alcalde ha dedicat un capítol específic a les bonificacions socials. En l'IBI hi ha una bonificació del 90 % per als titulars o cotitulars de família nombrosa en base a la seua capacitat econòmica. A la taxa d'escombraries hi ha exempció per habitatge habitual en el cas d'ingressos inferiors a 1,5 vegades l'IRSC i 2 vegades en cas de convivència.

Aigües de Tortosa manté la tarificació social amb un 75 % del primer tram de tarifa de consum d'aigua amb ingressos inferiors a 1,5 vegades l'IRSC i 2 vegades en cas de convivència (s'aplica el mateix en el clavegueram). Tortosasport manté la bonificació de fins al 50 % per a abonats aturats o fills d'aturats. La plusvàlua té bonificació de fins al 95 % en transmissions de béns per causa de mort en funció de la capacitat econòmica, i hi ha exempció de les transmissions amb motiu de la dació en pagament per cancel·lació de deutes hipotecaris. Finalment, en expedició de documents hi ha exempció de taxes per drets d'examen per a aturats que no reben cap prestació, i per als documents sol·licitats en relació a prestacions socials i d'assistència social.