L’aprofitament de l’aigua en zones de muntanya centra una nova jornada d'etnologia

Font característica del Port.
Font característica del Port. | Cedida
Redacció
09 d'octubre del 2014
Font característica del Port. Foto: Cedida

El Casal Municipal d’Arnes acollirà l'11 d'octubre la XII Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre, organitzada pel departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (DGCPAAC), el Museu de les Terres de l'Ebre i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). En esta edició, la jornada versarà sobre l'aprofitament que es fa de l'aigua a les zones de muntanya; és per això que els ponents participants, experts aragonesos, ebrencs i valencians, parlaran sobre diferents sistemes que amb esta finalitat encara subsistixen a les Terres de l’Ebre, com ara els pous de gel de la Ribera d’Ebre, les fonts del Mas de Barberans o els forns de vidre d’Alfara de Carles.

La jornada s’iniciarà amb una conferència marc a càrrec del conservador del Museu Valencià d’Etnologia, Jorge Cruz, sobre el comerç del fred i els seus dipòsits al voltant del Port. A partir d’aquí se succeiran les diferents comunicacions sobre els pous de gel d’Ascó i Flix, els forns de vidre del Toscar a Alfara de Carles, les cinc fonts del Mas de Barberans, el sistema de reg al Parc Natural dels Ports, a Horta de San Joan i les voltes del fred a l’Aragó. També hi haurà una part més lúdica amb exposicions, audiovisuals i visites guiades com ara al pouet de la neu d’Arnes i una activitat opcional diumenge per conèixer el patrimoni de la població amfitriona amb la ruta de la mel d’Arnes.

La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre, organitzada actualment per la DGCPAAC, el Museu de Museu de les Terres de l’Ebre i l’IRMU, amb la col·laboració d’un ajuntament i una entitat d’una de les quatre comarques de l’Ebre on s’organitza de forma alterna, és una de les eines amb les quals cada any fem difusió d’un dels molts temes possibles que envolten les formes de vida tradicionals del territori i se centra de manera monogràfica en algun dels aspectes del patrimoni etnològic material i immaterial del territori.

L'assistència com a públic oient a les conferències és lliure.