La central nuclear Ascó I avisa d'una segona parada no programada

La incidència no ha tingut impacte en els treballadors, la ciutadania ni el medi ambient

Central nuclear d'Ascó, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra.
Central nuclear d'Ascó, amb la xemeneia fumejant a la dreta i els dos reactors a l'esquerra. | ACN
Aguaita.cat
05 de setembre del 2023
Actualitzat a les 9:09h
La centralnuclearAscóI ha iniciat una segonaparadanoprogramada del reactor en aplicació de les EspecificacionsTècniquesdeFuncionament (ETF). La instal·lació ha traslladat la situació al ConselldeSeguretatNacional (CSN), després que dilluns per la tarda es detectés una senyal de pèrdua de potència exterior a la barra de salvaguardes de tren A. La incidència no ha tingut impacte en els treballadors, la ciutadania ni el medi ambient. Es dona la circumstància que l'activitat de la central ja va parar-se temporalment dissabte per poder fer una revisió de la instrumentació d'una de les tres bombes del refrigerant del reactor.

Tal com establix el disseny de la planta, després de produir-se un senyal de pèrdua de potència exterior a la barra de salvaguardes de tren A, s'ha produït l'arrencada i acoblament del generador dièsel corresponent, però el seqüenciador de càrregues no ha actuat de manera automàtica, tal com es requerix en aquesta situació.

La central, seguint el procediment estipulat, ha procedit a l'arrencada manual de les càrregues seqüenciades del tren A i ha declarat el seqüenciador inoperable. Alhora, ha iniciat la parada no programada de la planta.
 
Un cop restablerta l'alimentació elèctrica a la barra de salvaguarda des de la seua alimentació normal, el generador dièsel s'ha parat manualment.

Quan es realitzen les comprovacions degudes que permetin determinar la causa, la central procedirà a sincronitzar-se de nou a la xarxa elèctrica.
 
Amb la informació disponible fins ara, s’ha classificat el fet amb nivell 0 (fora d'escala) a l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).