Els alcaldes de l'Ebre també fan pinya pel 9-N

L'alcalde de Flix, l'exsocialista Marc Mur, va representar els nombrosos batlles de les Terres de l'Ebre que van assistir ahir a l'acte al palau de la Generalitat | A Horta de Sant Joan, que no ha aprovat la moció, com tampoc Godall i Mas de Barberans, comença una recollida de signatures

ND / Redacció / S.B.
05 d'octubre del 2014
Bona part dels alcaldes de les Terres de l'Ebre en l'acte d'ahir al Palau de la Generalitat.
Bona part dels alcaldes de les Terres de l'Ebre en l'acte d'ahir al Palau de la Generalitat. | (via Adam Tomàs)
Bona part dels alcaldes de les Terres de l'Ebre en l'acte d'ahir al palau de la Generalitat. Foto: (via Adam Tomàs)

Catorze municipis del Baix Ebre, deu del Montsià, catorze més de la Ribera d’Ebre i onze de la Terra Alta. Un total de 49 són els municipis ebrencs que han aprovat la celebració de la consulta. Bona part dels seus alcaldes van voler estar presents ahir a l’acte solemne i emotiu al palau de la Generalitat d’entrega al president Artur Mas de les 920 mocions d’ajuntaments en suport al dret a decidir, tramitades als plens a proposta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). "Ens posaran roques i pedres, però no se'n sortiran, nosaltres ens en sortirem, per molt que intenten aturar la veu del poble, no se'n sortiran", va sentenciar Mas.

En una tria hàbilment pensada, un alcalde representant de cada vegueria i de diferents partits va lliurar les mocions al president. En el cas de les Terres de l’Ebre, va ser l’exalcalde exsocialista de Flix, Marc Mur, va ser el batlle triat per, amb certa èpica, mostrar el seu suport indiscutible amb la consulta.

Però hi ha absències. No tant les dels representants d’ajuntaments que han aprovat la moció però no van assistir a l’acte d’ahir (altres no surten en esta foto, però sí que hi eren, com l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el d’Amposta, Manel Ferré). Les grans absències van ser els ajuntaments que no han donat suport a la moció ni tenen previst fer-ho de forma immediata. En este sentit, el mapa de les Terres de l’Ebre té tres buits (16 a tot Catalunya): els que ocupen els termes municipals de Mas de Barberans, Godall i Horta de Sant Joan. Són estos tres els municipis que a hores d'ara no ha convocat un ple per debatre una moció de suport a la consulta del 9-N.

Recollida de signatures a Horta de Sant Joan

Per això, l’Assemblea Territorial Orta per la Independència de l’ANC inicia avui i fins al pròxim 10 d’octubre una recollida de signatures “per exigir a l’Ajuntament que aquí, al poble, també puguem votar com a la resta de municipis catalans”, afirma en la nota de presentació de la campanya que han publicat a les xarxes socials. “Malgrat que un dels grups polítics amb representació municipal va sol·licitar la celebració d’un ple per debatre esta moció, esta demanda no ha obtingut resposta de l’alcaldia”, lamenta l’assemblea local, que afegix que “este fet condiciona la llibertat dels habitants d’Horta a l’hora de participar amb normalitat en la consulta del 9-N en cas que finalment es puga celebrar a la resta del país”.