L'EbreFolk de Roquetes incorpora el rap com a modalitat de cançó improvisada

El festival de música tradicional s'obre també a la modernitat en la vuitena edició, este cap de setmana

Presentació de la vuitena edició, este dimecres.
Presentació de la vuitena edició, este dimecres. | Cedida
Redacció
17 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:52h
Roquetes celebra este cap de setmana una vuintena edició de l’EbreFolk que s’obre a la modernitat amb la novetat que inclourà rapers en l’acte central del festival, la Vetllada de Versadors que tindrà lloc divendres. Una altra de les dades destacades de l’edició d’enguany és la participació de cantadors d’arreu dels Països Catalans, de Murcia, d’Andalusia i fins i tot de Cuba.

L’Hort de Cruells serà una vegada més l’epicentre d’este certamen de música popular i tradicional, que a més obre pas a una quinzena en què Roquetes respirarà música i cultura pels quatre cantons. I és que tal com a destacat l’alcalde, Ivan Garcia, en la presentació de l’EbreFolk, la setmana que ve es viurà l’Eufònic i per tancar l’agost el Tradicionàrius.

La primera de les cites convoca versadors, rondalles, balladors de bureo i altres mostres de cultura popular però també contemporània, perquè per primera vegada el rap entra al programa de l’EbreFolk d’una forma molt destacada. Ho explicava el regidor de Cultura, Sisco Ollé: “En este festival la improvisació, començant per la típica de la jota de l’Ebre, hi té un paper central. De fet la improvisació de gresca i xalera està documentada ja al segle XIX, sobretot com a cant de taberna, i després s’institucionalitza sortint al carrer amb la rondalla”. “Així mateix, des de fa dècades agrada molt el “picadillo”, quan hi ha dos o més cantadors competint per l’enginy i la gràcia a l’hora d’improvisar”, apunta. A l’Ebrefolk això passarà de nou amb cantadors de jota, de dècimes i altres cants improvisats que sortiran a l’escenari arribats des de Mallorca, el País Valencià, Murcia, Andalusia i Cuba, com a mostra que la improvisació cantada està escampada arreu del món.

A més a més, i aquí rau una de les novetats de la vuitena edició, “enguany també tindrem la improvisació en joves, i com que la jota potser els queda una mica lluny, entra el rap no, que no és més que improvisar de forma ràpida, constant i picant-se.

Lluís Xavier Flores, coorganitzador de l'Ebrefolk afegia que “esta iniciativa vol demostrar que els rapers improvisadors poden unir-se a esta tradició i interactuar entre ell, de manera que el festival posa la cançó improvisada dins la línia de modernitat que volem que tinga el certamen”.

Pel que fa a la jornada de dissabte, tal com va explicar el també coorganitzador Sergi Masip, estarà dedicada al ball tradicional, obert a la participació de tothom. Entre altres activitats, hi haurà un taller gratuït de jotes i parrandes de Murcia.