Agents del Seprona denuncien la destrucció d’un miler d’exemplars de margalló en uns terrenys de Tortosa

Esta planta és una espècie protegida a Catalunya des de l'any 1985

Estat de la zona de resultes dels treballs d'aplanament.
Estat de la zona de resultes dels treballs d'aplanament. | Cedida
Aguaita.cat
16 d'agost del 2023
Actualitzat a les 10:34h
El Servei de protecció de la natura, SEPRONA, de la Guàrdia Civil controla la desforestació de margalló en uns treballs de desbrossament i aplanament d'un terreny de Tortosa, on aproximadament un miler d'exemplars d’esta espècie han estat eliminats. Esta planta és una espècie protegida a Catalunya des de l'any 1985, segons la Llei 12/1985 d'Espais Naturals.

L’empresa responsable dels moviments de terra estava actuant en un terreny rural obert, amb flora diversa i amb diferents espècies vegetals pròpies del bosc baix català, com poden ser el llentiscle, la carrasquilla, la farigola o el margalló, entre altres.

Estos moviments de terra requerixen d'un programa de restauració i estudi d'impacte ambiental, en el qual s'ha de gestionar l'arrencada d'espècies protegides de flora a fi de conservar-les, segons obliga la Llei 26/2007 de Responsabilitat Mediambiental.

En els informes preceptius, es descriu com han de dur a terme els treballs de desbrossament, de tal manera que s'inclouen les labors de rehabilitació de l'espai natural afectat.

Cal recordar que, tal com indica la normativa, “tota entitat explotadora està obligada a prendre les mesures necessàries per a prevenir o reduir en la mesura del possible qualsevol efecte sobre el medi ambient i sobre la salut de les persones”.

En el transcurs de les diferents inspeccions oculars, els agents del SEPRONA van comprovar que en les zones on la maquinària pesant havia efectuat treballs de desmunt i aplanament, s'havien anat eliminant les espècies interessades sense les degudes precaucions per a la conservació de les espècies més vulnerables, comel margalló.

Per estos fets, els especialistes de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil han emès un informe-denuncia al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.