Reoberts els accessos als espais naturals però resten 28 municipis ebrencs en risc molt alt d’incendi

Este dilluns s’han aixecat les restriccions de pas al Port, també a les serres de Cardó-Boix i a la serra de Tivissa i Vandellòs, però cal mantindre totes les precaucions

Mossos i Agents Rurals fent control de pas a la pujada al Port, dijous passat.
Mossos i Agents Rurals fent control de pas a la pujada al Port, dijous passat. | ACN (Anna Ferràs)
Redacció
07 d'agost del 2023
Actualitzat a les 18:20h
Este dilluns s’han aixecat les restriccions de pas als tres espais protegits de les Terres de l’Ebre on no es podia entrar per risc d’incendi des de dijous. Així, s’han obert els accessos al Port, també a les serres de Cardó-Boix i a la serra de Tivissa i Vandellòs. La intensa sequera que afecta els espais naturals, les altes temperatures pròpies de l’època i, sobretot el vent que bufava amb intensitat a finals de la setmana passada van portar al departament d’Acció Climàtica a activar el nivell 3 del Pla Alfa, i entre les mesures incloses en esta catalogació hi havia el tancament d’estes àrees.

D’altra banda, per primera vegada des del cap de setmana no hi ha cap municipi de les Terres de l’Ebre que es troben en nivell 3 del Pla Alfa, tot i que ahir diumenge n’hi havia 19. Però per contra, una trentena de municipis de  les Terres de l’Ebre estan en risc molt alt d’incendis.

Els 28 municipis en risc molt alt són els següents:
Baix Ebre: Alfara de Carles, Benifallet, el Perelló, l’Ametlla de Mar, Paüls, Tivenys i Xerta.
Ribera d’Ebre: Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, la Torre de l’Espanyol, Miravet, Móra d’Ebre, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Tivissa i Vinebre.
Terra Alta: Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, el Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, Prat de Comte i Vilalba dels Arcs.

Segons han informat els Agents Rurals, en estos municipis llistats amb risc molt alt s’adopten les següents mesures urgents en matèria d’incendis forestals.

Es prohibix ncendre foc a tot tipus d'espais oberts; La suspensió temporal de totes les autoritzacions concedides de crema de rostolls, de pastures permanents, de restes de poda, i de restes silvícoles; es prohibix encendre foc a les àrees de descans de la xarxa de carreteres, així com en zones recreatives i d'acampada, incloses les zones habilitades. Tampoc es pot utilitzar maquinària i equips a les muntanyes i a les àrees rurals situades en una franja de 400 metres al voltant d'aquells, el funcionament dels quals genere deflagració, espurnes o descàrregues elèctriques, llevat que l’òrgan competent de l'Administració autonòmica haja autoritzat expressament el seu ús o resulten necessàries per a l'extinció d'incendis. Mo es pot fer servir material pirotècnic ni llançar o abandonar objectes en combustió o qualsevol classe de material susceptible d'originar un incendi.