El bisbe contra l'ANC

Poblenou serà pintat de groc dins la campanya d'abast nacional 'País groc' que promouen l'ANC i Òmnium Cultural | El bisbat, però, s'ha negat a deixar pintar el campanar

Sílvia Berbís
02 d'octubre del 2014
El bisbat s'ha negat a que el campanar quede pintat de groc.
El bisbat s'ha negat a que el campanar quede pintat de groc. | Sofia Cabanes
El bisbat s'ha negat a que el campanar quede pintat de groc. Foto: Sofia Cabanes

Qui li ho havia de dir, a l’antic Villafranco del Delta, que estaria cridat a convertir-se en un poble emblema per a la lluita independentista. L’acció País groc, inclosa a la campanya Ara és l’hora que estan organitzant l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural en l’àmbit nacional, ha ideat pintar de groc Poblenou del Delta com una de les propostes principals de visualització del procés constitutiu d’un nou estat. Amb esta acció, Poblenou, com s’anomena des del 2003 este nucli de població pertanyent a Amposta un cop alliberat del que se li va imposar l’any 57 en honor al dictador Franco, veurà substituït durant un temps el color blanc que el caracteritza per un altre molt més llampant i reivindicatiu. Però no tot. Al campanar, per exemple, no s'hi acostaran les brotxes.

Les façanes blanques li donen una imatge característica a Poblenou. Foto: Sílvia Berbís

La pintada tindrà lloc el proper 11 d'octubre i comptarà amb la presència de Muriel Casals i Carme Forcadell. Encara, però, no es coneix quantes de les 65 cases que té el poblet, com se'l coneix popularment, quedaran pintades de groc, per bé que s’espera que siguen les suficients per gravar un espot que donarà difusió mundial a la campanya per la independència de Catalunya i, de retruc, promocionarà també internacionalment este poble tan singular del Delta. Una ocasió que alguns consideren que no es pot perdre: “Hi ha un poble a Andalusia que es va pintar de blau per una acció concreta i llavors van veure que anava tanta gent a visitar-lo que ja es va quedar així”, ha explicat un dels activistes que preparen la iniciativa.

El que ja se sap segur és que el campanar, que dóna la silueta característica a Poblenou, es quedarà tan blanc com és ara, perquè el Bisbat de Tortosa “s’ha negat rotundament a participar en esta acció i no deixarà que es pinte l’església”, han assegurat fonts de l’organització. Esta discrepància s’ha produït també en alguns propietaris de cases, que s’han desmarcat d’una idea que, pel que sembla, té adeptes i opositors en percentatge no concretat. Així va quedar palès en la reunió en què es va exposar la proposta al veïnat.

Altres veïns, però, esperen amb delit l’acció. Per exemple, seguint situats a la plaça de l’església, l’Ajuntament ha acceptat que la façana de l’edifici siga pintada de groc, i també el conegut bar Español, que aprofitant la reobertura, canviarà de color i tot apunta que també de nom. Els promotors del País groc s’han compromès a retornar el color blanc característic del municipi als propietaris dels edificis que ho vulguen.