Crida per trobar voluntaris per vigilar el niu de tortuga careta al Delta de l'Ebre

Per garantir la protecció de l'espai, es faran torns de dos hores amb dos voluntaris durant l'agost i/o setembre

Alguns dels ous s'incubaran a les instal·lacions del CRAM i la resta a la zona de platja.
Alguns dels ous s'incubaran a les instal·lacions del CRAM i la resta a la zona de platja. | Cedida
Aguaita.cat
03 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:27h
L’Associació de Voluntaris del Parc Natural del Delta de l’Ebre ha fet una crida per trobar persones que vulguen col·laborar en la vigilància del niu de tortuga careta que es va trobar el passat mes de juny al Delta de l'Ebre. Els voluntaris han de garantir la custòdia i protecció del niu en torns de dos hores (amb dos persones voluntàries per torn) durant els mesos d'agost i/o setembre, fins al naixement de les tortugues, per tal que res puga pertorbar el procés natural del niu.

El passat 14 de juny es va confirmar el primer niu de tortugacareta de la temporada a Catalunya, al ParcNaturaldelDeltadel’Ebre. El niu  tenia 94 ous. 
 
Seguint el protocol d’actuació en estos casos, un total de 14 ous han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) per amb la incubació artificial assegurar la seua viabilitat en cas de qualsevol contingència que es pogués produir a la platja. La resta es van dixar al niu, que va ser traslladat a una zona dunar per evitar el risc d’inundacions.
 
En el següent enllaç us podeu inscriure a la borsa de voluntariat.
 

L'avís del rastre el van donar uns pescadors i a partir d'aquí es va organitzar l'operatiu tècnic. Foto: Cedida



Des de la XCN s'encarreguem de coordinar el voluntariat per la vigilància dels nius de tortuga careta al litoral català de la mà de les entitats locals i els ajuntaments, i és per això que es fa una crida de voluntariat per custodiar el niu i assegurar la seua protecció.

– Només podran inscriure’s a la borsa de voluntariat persones majors de 16 anys

– Per qualsevol dubte, pots escriure’ns a [email protected]

Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?

Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seua fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincidix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en este procés.
 
En cas que qualsevol persona trobe indicis de nidificació (ja siga una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de Vulnerable.