Confinades 22 granjes i 180 nous punts d'autoconsum per la detecció de dos nous focus de grip aviària

S'ha confirmat l'afectació en tres exemplars de xatrac, el que obliga Acció Climàtica a activar el protocol previst en estos casos

Un au morta en un arrossar.
Un au morta en un arrossar. | S.B.
Redacció
31 de juliol del 2023
Actualitzat a les 20:02h
La detecció de dos nous brots de grip aviària, un a Deltebre, prop de la bassa de les Olles, i un segon al Perelló, ha obligat a Acció Climàtica a activar el protocol per protegir l'avisam en un radi de 10 quilòmetres d'on han aparegut els animals infestats, tres en total, segons han confirmat les anàlisis. Segons ha avançat l'Ebredigital i ha confirmat aguaita.cat, en el cas del brot de deltebre afecta un 80% de l'àrea que ja havia quedat confinada a principis de juliol per la detecció d'un cas, de manera que pràcticament se solapa la mesura durant 30 dies més ara que ja estava expirant el termini d'aplicació del primer protocol. En el cas del brot del Perelló, l'àrea afectada coincidix en part però també s'amplia a zones del terme de l'Ametlla de Mar.

El protocol de confinament de l'aviram té com a objectiu evitar el contacte entre animals de granja i d'autoconsum amb les aus que volen en llibertat, per evitar que algun d'estos exemplars puga estar infestat i contagiar els altres. Segons ha informat a l'aguaita.cat el director dels serveis territorials d'Acció Climàtica, Jesús Gómez, en el cas del confirnament de granges, en l'anterior detecció d'aus amb grip aviar, fa un mes, se n'havien confinat 18, als termes de Deltebre, l'Ampolla i Camarles, mentre que ara són 22 granges noves les que han de garantir l'aïllament de les aus amb altres de l'exterior (alguna de les anteriors granges afectades ara ja queda alliberada), mentre que en el cas d'espais amb aus per a l'autoconsum, es van confinar mig miler d'exemplars fa un mes i ara a esta xifra se li sumen 180 nous.

Es dona la circumstància que tots els animals amb grip aviària confirmada, tres exemplars, són xatracs. El del Perelló hauria estat traslladat per algun ciutadà al municipi des del delta de l'Ebre.

És per tant el segon cop que es detecta afectació per grip aviària a la zona. "La diferència respecte altres anys és que abans se solia donar algun cas a l'hivern i ara estem fent a l'estiu algunes actuacions, això sí, més petites, la qual cosa permet ser més quirúrgic en l'aplicació del protocol", ha explicat Jesús Gómez. També ha volgut puntualitzar que tant les explotacions de granja com en el cas d'animals per a l'autoconsum, "poden fer l'activitat normal pel que fa a entrades d'animals i sortides per a l'escorxador, però el que han de fer és assegurar que no hi ha possibilitat de contacte amb aus externes per evitar el contacte".

Sobre la grip aviària

La grip aviar és una malaltia greu per al ocells de corral. La soca H5N1 és la causant. S’està estenent per tot el món. La novetat és que esta soca ocasiona positius durant tot l’any, quan l’habitual era a la tardor i hivern. Actualment afecta també a ocells silvestres, sobretot ocells marins (gavines, xatracs, pelicans, etc.). Pot afectar greument a la conservació d’algunes espècies. La transmissió a mamífers cada vegada és més freqüent: ha afectat a guineus, foques, lleons marins i visons., però la transmissió a les persones és extremadament difícil (només 12 casos al món). No obstant, cal evitar el contacte directe en aus malaltes o mortes.