RIHIHIU arriba al Mas de Barberans per rellegir la memòria rural des d'una perspectiva de gènere

Del 28 al 30 de juliol s'han programat performances, desfilades, col·loquis, circ i els concerts d'Adriano Galante i del duet format per Joana Gomila i Laia Vallès.

Un grup de veïnes recreant el crit ancestral del Rihihiu.
Un grup de veïnes recreant el crit ancestral del Rihihiu. | Cedida
Nació
27 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:50h
Este estiu, la tercera edició del festival Rihihiu s'expandirà per la plana del Montsià. El festival d'art vives nascut fa dos anys a Santa Bàrbara, enguany també tindrà seu a Mas de Barberans del 28 al 30 juliol. El projecte de les creadores i activistes Anna Zaera i Zoraida Roselló continuarà ferm en la seua voluntat de reflexionar sobre el patrimoni local i paisatgístic des d'una perspectiva de gènere. 

"La nostra intenció és posar el focus en els espais de fora vila que queden entre els municipis, com els camps d'oliveres, les cases de camp o els molins, espais de trobada en època de collita, de diversió i que quedaven fora del control dels municipis i, per tant, aptes per a la dissidència i l'experimentació", explica Zaera. "Amb el Rihihiu, volem desestigmatitzar la mirada esbiaixada cap al món rural, que erròniament s'associa a un món vast, rústec i poc civilitzat. Ens volem apropar a la tradició d'una manera respectuosa i actualitzada, per imaginar aquells possibles que la història no ha dixat escrits, com les representacions de gènere o l'empoderament de la dona en el món agrícola", afegix Roselló.

L'artista d’Alcanar Vicent Matamoros donarà el tret de sortida al festival amb una acció sonora titulada ‘Últimes vivències de les cantadores’ (21.00 a l'Era de la Vila), una performance en la qual les participants entonaran el crit ancestral del rihihiu que dona nom al certamen. El mateix dia, el cantant, músic i performer Adriano Galante presentarà el nou disc Toda una alegria (22.30 a Les Faixes). Es tracta d'un àlbum de debut que comença a girar este estiu amb una formació especial en directe, plena de veus, percussions i capes sonores. L’acompanyaran les artistes Magalí Datzira (baix, veus) i Amaia Miranda (guitarres i veus).

L’endemà, dissabte 29 de juliol a la tarda, el poeta i performer Oriol Sauleda liderarà una cercavila acompanyat de la banda instrumental de la Plana del Montsià i cors participatius, amb un espectacle que fusionarà la cultura popular i la crítica social (20.00 des de la plaça de l'Església fins al Mirador). A la nit, Joana Gomila i Laia Vallès presentaran Paradís, (22.30 a Les Faixes), un disc que combina sonoritats electròniques, cants folklòrics, jazz, improvisació, poesia i una acurada posada en escena.

Diumenge 30 de juliol es presentarà l'exposició fotogràfica El crit del rihihiu d'Iris Muñoz (18.00 al Museu de la Pauma), en la qual visibilitza la vida als pobles del Mas de Barberans i Santa Bàrbara, retratant una generació de persones que van viure directa o indirectament vinculada al món agrari i que coneixen el crit del rihihiu. A continuació s'iniciarà el col·loqui El gest i les noves formes d'art, amb Oriol Escursell (Nilak), Iris Muñoz (Fotògrafa), Anna Vizcarro (Lo Fil de la Vida), Simone Simons (Artista sonora i artesana) i la moderació de la periodista Laia Beltran. La xerrada servirà per constatar com des les pràctiques artesanals hi surten corrents de pensament que ja de per si són polítics. Finalment, la companyia de circ Eia clourà el festival amb Espera (20.30 a Les Faixes) una proposta coreogràfica en una atmosfera que transporta a un lloc fora de temps, fet de gests simples, on els acròbates es convertixen en artesans del moviment i apareixen paisatges perduts, plens de gests humans i trobades sinceres.

L'activitat del Rihihiu tornarà el tercer cap de setmana d'octubre —del 20 al 22 d'octubre— a la població veïna de Santa Bàrbara amb, entre altres, el quartet de clàssica Accent Ensemble. La formació està liderada per la soprano tortosina Cecília Aymí, que és la protagonista del vídeo promocional de l'edició 2023 de Rihihiu. D'altra banda, la cantant, compositora i productora Marina Herlop, una de les màxims exponents de la música electrònica al nostre país, oferirà un concert en el qual transformarà la seua formació musical clàssica en pura avantguarda. 

La cultura com a eina de transformació 

“Tenim un paisatge propi, una cultura popular vinculada als cicles de la natura, i volem resignificar totes estes herències, des del pensament i l’activisme”, explica Zarea. “Conscients de l’envelliment de la població rural, volem crear un espai de contacte intergeneracional, que fomenta l’intercanvi d’idees entre la saviesa local i les noves perspectives contemporànies dels joves. Entenem que les grans transformacions es produïxen en espais de confiança i de proximitat, i els pobles petits, ens proporcionen este ambient íntim i de confort des d’on relacionar-nos amb màxima seguretat”, afegeix.

Rihihiu aporta una revisió de la cultura popular des d'una perspectiva feminista i queer que promoga el pensament des de l'actitud festiva i carnavalesca. No només vol afavorir l'exhibició d'art contemporani sinó també promoure la creació comunitària sobre el territori a través de residències artístiques i la implicació de col·lectius locals. Rihihiu forma part d'un moviment cultural que els darrers deu anys ha aconseguit creat una xarxa de projectes contemporanis de diverses disciplines a les Terres de l'Ebre, que ha generat sinergies entre els professionals i ha permès la creació d'una indústria cultural potent fora de les grans capitals.

Estejuliol, el festival Rihihiu ha participat en el darrer Foro Cultura y Ruralidades que s'ha celebrat a Cuenca sota el lema Continuidades – Discontinuidades. Artes, creación y ruralidades contemporáneas en Europa. El certamen impulsat per Anna Zaera i Zoraida Roselló ha estat un dels projectes referents a l'Estat espanyol, al costat d'experiències similars d'altres festivals europeus, en països com Noruega i Portugal.