Tortosa inicia els tràmits per formar part del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre

Un centenar de persones commemoren els 85 anys de la Batalla de l'Ebre al refugi antiaeri 4 de la ciutat

Acte de commemoració dels 85 anys d'inici de la Batalla de l'Ebre a Tortosa, a l'espai del refugi antiaeri número 4 de la ciutat
Acte de commemoració dels 85 anys d'inici de la Batalla de l'Ebre a Tortosa, a l'espai del refugi antiaeri número 4 de la ciutat | Ajuntament de Tortosa
Aguaita.cat
25 de juliol del 2023
Actualitzat a les 10:47h
L'AjuntamentdeTortosa ha demanat formar part de la Xarxad'EspaisdeMemòriaDemocràticadeCatalunya. És el pas previ per adherir-se al ConsorciMemorialdelsEspaisdelaBatalladel'Ebre (COMEBE) i aconseguir que això done "més projecció" dels espais de memòria i del front de guerra que va ser la capital ebrenca, com ha apuntat l'alcaldeJordiJordan. També la regidora de Memòria Democràtica, MarLleixà, ha defensat que la incorporació al COMEBE permetrà rebre suport i assessorament tècnic especialitzat, exhibir elements i imatges comunes de la Xarxa i disposar de més material divulgatiu. Este dilluns, un centenar de persones es van aplegar en l'acte de commemoració del 85èaniversari de l'inici de la Batalladel'Ebre.

"Hem començat els passos per adherir-nos al COMEBE, un organisme que contribueix al coneixement, la difusió dels espais i els fets històrics de la Guerra Civil. Tortosa, que va ser front de guerra, ha de formar part d'aquest consorci perquè això ens facilitarà una major projecció d'aquests espais", va dir l'alcalde.

Per la seua banda, la regidora de Memòria Democràtica va detallar que la incorporació al COMEBE permetrà que Tortosa rebi suport i assessorament tècnic especialitzat, exhibir elements d'imatges comuns a la Xarxa d'Espais, disposar de material divulgatiu. "Farem valdre el paper de Tortosa durant la Guerra Civil", va assenyalar Lleixà.

Pel que fa a l'actecommemoratiu, que va aplegar un centenar de persones, va tenir lloc a la vora del refugiantiaerinúmero4 de Tortosa. Un acte emotiu amb el testimoniatge dels descendents dels qui van viure la Guerra Civil, així van participar-hi Sònia Castelló, Joan Antoni Panisello i Manel Magí i l'antropòloga Maite Hernàndez que va fer la interpretació històrica de la crema d'esglésies del 36, l'inici de la Batalla de l'Ebre i la fi de la Guerra i la repressió. L'acte també va incloure la lectura de cartes i textos literaris de Joan Cid i Mulet, Josep Subirats Piñana i Andreu Caralt, que va anar a càrrec de l'actor David Anguera.