Tortosa obre la vint-i-sisena edició de la Festa del Renaixement, una festa que serà més inclusiva

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, pronuncia el pregó de la Festa i la reivindica com un aparador de la cultura popular

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, a l'esquerra de la fotografia, durant la inauguració de la Festa del Renaixement
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, amb l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, a l'esquerra de la fotografia, durant la inauguració de la Festa del Renaixement | Ajuntament de Tortosa
Aguaita.cat
21 de juliol del 2023
Actualitzat a les 9:26h
Tortosa ha començat la XXVIFestadelRenaixement i durant quatre dies la ciutat recupera l'esplendor del segle XVI amb una programació que inclou deu espectacles nous, quinze de creació pròpia, una desena d'actuacions al carrer, i una dotzena d'actuacions de pagament però més de setanta gratuïtes. Uns espectacles que compten amb la participació de 27 grups catalans, 5 estatals i 7 d'internacionals.

Dijous al vespre ha tingut lloc l'acteinaugural a la plaça de l'Ajuntament, amb el pregó a càrrec de la conselleradeCultura, NatàliaGarriga, que ha reivindicat la festa de recreació històrica com un aparador de la cultura de proximitat. Per la seua banda, l'alcalde tortosí, JordiJordan, ha destacat el paper de la festa com a element de projecció econòmica i ha avançat que en pròximes edicions es potenciarà el rigor històric. Precisament per a motiu, l'estendard del Renaixement s'ha lliurat a l'historiador i director de l'ArxiuComarcaldelBaixEbre, AlbertCurto.
 

L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, entrega l'estendard de la a l'historiador Albert Curto Foto: Ajuntament de Tortosa


"La Festa del Renaixement és un aparador de la vostra cultura de proximitat, que ens permet descobrir tot el talent que teniu i tenim a casa nostra, una cultura que no es fa sola, sinó que la fem entre tots i totes", ha dit la consellera de Cultura durant el seu parlament. Garriga ha volgut destacar el paper dels tortosins i tortosines que organitzen la festa com una mostra de cultura popular. "Teniu patrimoni, teniu cultura popular, sou un referent paisatgístic i compteu amb creadors molt importants", ha dit Garriga, que ha recordat l'escriptora ZoraidaBurgos, recentment guardonada amb la CreudeSantJordi.

L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, durant els dies de la festa procurador en cap, també ha posat de manifest que la Festa del Renaixement és fruit del treball de nombroses les persones. "Estem davant d'una festa que organitzem entre tots i totes, una festa que encara hem de projectar més arreu del país, perquè el Renaixement ha de ser també un orgull de festa per tot Catalunya", ha manifestat Jordan. L'alcalde ha volgut també fer valdre dues mostres de l'esplendor de la ciutat durant el segleXVI, com és el conjunt arquitectònic dels ReialsCol·legis i l'obra referent de la prosarenaixentista 'Los Col·loquis de la insigne Ciutat de Tortosa', de CristòfolDespuig.


Durant el seu discurs, el regidor de la FestadelRenaixement, ha fet referència a la implicació de totes les persones que durant els últims 26 anys han permès que tinguem una festa que té el reconeixement de Festad'InterèsTuristicNacional i FestaLocald'InterèsTurísticdeCatalunya. A més, el regidor de la Festa ha recordat que enguany serà mésinclusiva. "Volem que tothom pugui transportar-se cinc-cents anys enrere sense exclusió, per això hem creat el pictograma de la festa, hem implementat la traducció en llenguatge dels signes en diversos actes, hem impulsat la fila 0 per persones amb mobilitat reduïda o la zona 0 de soroll a la desfilada", ha assenyalat Grau, que ha acabat el seu parlament engrescant la ciutadania a xalar amb la festa.

Després del pregó ha tingut lloc, al PortaldelRomeu, la tradicional cerimònia d'obertura de portes i entrada de banderes de la ciutat i de la vegueria a la Tortosa del segle XVI.