Els 15 espectacles imperdibles de la 26a Festa del Renaixement de Tortosa

Seleccionem 15 espectacles per viure a fons la Festa del Renaixement i gaudir durant quatre dies, de tota una ciutat, amb el riu Ebre com a teló de fons i transportar-nos al S.XVI

20 de juliol del 2023
Actualitzat el 24 de juliol a les 16:54h
Imatges d'alguns dels espectacles que es podran gaudir a la vint-i-sisena edició de la Festa del Renaixement de Tortosa
Imatges d'alguns dels espectacles que es podran gaudir a la vint-i-sisena edició de la Festa del Renaixement de Tortosa | Ajuntament de Tortosa
Tortosa celebra la 26aFestadelRenaixement amb un programa ple de retrobaments i noves propostes artístiques.
 
Del 20 al 23 de juliol, Tortosa recrea amb més de 60 espectacles diaris, més de 500 actors, i més de 3.000 persones vestides d'època en una de les millors recreacions històriques del Sud d'Europa.
 
Seleccionem 15 espectacles imperdibles per viure a fons una de les edicions més especials de la Festa del Renaixement i gaudir durant quatre dies, de tota una ciutat, amb el riu Ebre com a teló de fons i transportar-nos al S.XVI. 
 

Taverna d’Enrico. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (CAT)

Enrico Provinciale, el taverner més acollidor de Tortosa, ens ofereix la seua hospitalitat a la plaça Menahem Ben Saruq, al peu de la muralla medieval de Remolins. Un espectacle on tot pot passar, format per personatges inoblidables, murris, marits gelosos, dames de noble bressol, fugitives, artistes i escriptors; això sí, sempre pendents de no fer gaire guirigall per no provocar 
l’autoritat, però amb la garantia que, sota el sostre d’Enrico, es troben segurs. 
 
Un clàssic incombustible de la Festa del Renaixement.
 
Lloc: plaça Menahem Ben Saruq
Passis: divendres 22 a les 22.00 i 23.30 h,
dissabte 23 a les 19.00, 21.00, 23.00 i 00.30 h i diumenge 24 a les 22.00 h.
Preu: 11 €, consulteu descomptes a Venda d’Entrades
 

Arcans de Foc

Cie. Zoolians - Asociación de Recreaciones Históricas (FR)

Ritmes dissonants, cants roncs, vapors resplendents; entre el gos i el llop, una misteriosa confraria arriba amb el seu misteriós ritual. Els esperits es focalitzen, els cops sords s’apoderen dels cossos i l’energia mística dels mags es fusiona en un trànsit hipnòtic.
 
La piromància és en el cor d’aquests encanteris en els quals volutes ardents succeeixen pluges de brases i esferes ardents s’evaporen en un esclat encegador. Els sortilegis es van encadenant i s’entrelliguen amb la força del combat, envoltats per la bellesa salvatge de les flames i la poètica de la il·lusió.
 
Lloc: Pista Poliesportiva de Remolins
Passis: dijous 20, divendres 21 i dissabte 22 a les 23.00 h
Preu: 4 €, consulteu descomptes a Venda d’Entrades
 

Orgue renaixentista. Concert Joan Seguí: Música de la cort de Felip II (CAT)

 
Concert a càrrec de l’organista JoanSeguí, organista titular de la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Durant el concert s’interpretarà Música al voltant de la cort de Felip II durant la Guerra dels 80 anys (1568-1648), mostrant les influències musicals entre els autors més destacats de dos països en guerra.
 
Un envit a la reivindicació d’un nou orgue per a la Catedral de Tortosa. Amb la presència de l’últim organista titular, RossendAymí, amb qui podrem, després del concert, establir diàleg.
 
Lloc: Sala ARTS, Tortosa
Passis: diumenge 23 de juliol, a les 18:00 h
Preu: 5 € consulteu entrades a https://proto-fest.com/
 

Espectacles de la vint-i-sisena Festa del Renaixement de Tortosa Foto: Ajuntament de Tortosa
 

El testament d’Itàlia. La Companyia (CAT)

 
Un testament, suposa sempre una mort anterior i en aquest cas, la d’una dama molt rica, tortosina d’origen, però que vivia a Mesina. Els seus desitjos “post mortem” portaran un seguit d’embolics i enganys, tots deguts a l’avarícia i ànsia 
de poder d’alguns nobles i les necessitats dels més pobres. Un espectacle al pur estil de la Commediadell’Arte, amb tots els seus personatges més representatius.
 
Lloc: Palau Episcopal
Passis: dijous 20 a les 22:00 h, divendres 21 a les 19.30 i 22.00 h i
dissabte 22 a les 19.30 i 22.00 h
Preu: 5€
 

Carmina Resonantia Tyrichae. Cor Tyrichae (CAT)

 
Ens transportem a través del temps per viatjar als primers batecs de la polifonia religiosa, que reneix mig mil·lenni després enmig d’un nou paradigma sonor, del qual no sempre podrà desentendre’s.
 
Envoltats per la ressonància dels cants del Cor de cambra Tyrichae, fem una immersió a les primeres polifonies de la música occidental. 
 
La incipient polifonia, encara fràgil, surt de la monodia i torna a ella de manera fluctuant. Les veus flueixen entre elles en un contrapunt cada cop més ferm i la seva sonoritat ens porta a un nou paradigma musical, on espai i temps es fusionen en una ressonància sempiterna.
 
Lloc: Església de la Reparació
Passis: divendres 21 a les 20.45 h i dissabte 22 a les 18.00 h i 20.45 h
Preu: 6 €
 

Los privilegis admirables. Associació Companyia l’Atípica (CAT)

 
Tortosa l’any 1557. Les grans famílies es disputen el control de la ciutat mentre Òmfal i Saboga sobreviuen com poden als baixos fons. Los privilegis admirables és un espectacle en homenatge a la memòria de la ciutat de l’Ebre, al teatre clàssic, a la comèdia, a la tragèdia i als mites de tots els temps. Un viatge a través 
de la condició humana on les emocions seran testimonis directes de secrets impenetrables, costums, supersticions i passions ocultes... I és que la història de Tortosa l’escrivien ells, però perdurar en el record estava a les mans d’elles. 
T’ho perdràs?
 
Lloc: pati Convent de Sant Domènec (EOI)
Passis: divendres 21 i dissabte 22 a les 21:00 i a les 23:30 h
Preu: 5€
 
 

Embolica, que fa amor! ( Cor Infantil La Binota)

 

Dos enamorats desitgen trobar-se un dia, a una hora, en un lloc. Sembla faena fàcil, però els rumors, els secrets i els embolics fan que cadascú ho entengui d’una forma diferent. Es troben a la vora del riu o de la mar? A la plaça del poble o a l’església? A la posta de sol o a l’alba? Tot el poble s’uneix en aquesta comèdia: 

un espectacle coral de diversió, festa, problemes absurds i solucions hilarants.
 
Lloc: pati Convent de la Puríssima
Passis: dissabte 22 a les 11.00, 12.00 i 17.30 h, diumenge 23 a les 11.00 i 12.00 h
Preu: 4 €
 
 

El nou vestit del Rei. La Companyia (CAT)


 
El Vestit Nou del Rei basat en el conte XXXII del llibre “El conde Lucanor” de l'Infante D. Juan Manuel, (1330 i el 1335). 
 
Sota el missatge de “no té que ser veritat el que tothom pensa que és veritat”. Gaudiu d’una divertidíssima història per a xiquets, representada al bell mig d’un campament, on viuen els actors, al Clos del riu.
 
Lloc: campament de la Commèdia. Clos del riu
Passis: divendres 21 a les 11.00, 12.00, 18.30 i 19.30 h, dissabte 22 a les 11.30, 12.30, 
18.30 i 19.30 h, diumenge 23 a les 11.30 i 12.30 h
Venda d’entrades al mateix lloc de l’actuació 30 minuts abans.
Preu: 3 € (2 € fins a 6 anys)
 

La Cantina Cantorum. Cor Flumine (CAT)

 
En una cantina popular hi trobem bons músics, cantants inspirats, una llimera molt antiga i una nova obra de teatre que portarà les nostres cantineres, Càndida i Còrdula, a prendre decisions radicals! Podrà superar la Cantina Cantorum la 
terrible crisi dels preus? Trobarem la solució a La gran muralla!

Tot acompanyat de cançons de compositors del Renaixement i peces composades per a l’ocasió, en italià, anglès, castellà, francès i català, cantades pel Cor Flumine. Ens trobem 
a la Cantina!
 
Lloc: Casal Tortosí
Passis: dijous 20 a les 21.30 h, divendres 21 a les 20.30 i 22.30 h i dissabte 22 a les 
18.30, 20.00 i 22.30 h
Preu: 7 €
 

Les Metamorfosis. Cor La Binota (CAT)

 
En un gran sopar de gala corre el vi, corre la calor, corre la imaginació i corren els desitjos dels comensals, presos per l’energia de viure.
 
Veurem la transformació i la metamorfosi dels humans en fades i follets d’una nit d’estiu, uns éssers que faran reals els seus secrets i les seves fantasies, amb la complicitat de les estrelles i la mirada dels espectadors.
 
Lloc: pati Convent de la Puríssima
Passis: divendres 21 a les 20:00, 22:00 i 23:30 h i dissabte 22 a les 20:00, 22:00 i 23:30 h
Preu: 8 €
 

Funambulisme: caminar pel cel. Cia. La Corcoles (FR-CAT)

 
L’art del funambulisme ja existia a l’antiga Grècia: veure en suspens caminant per l’aire un home que tenia la planta del peu més ampla que el camí per on anava. Aquesta volatinera i funambulista arriba a la nostra Festa del Renaixement per realitzar els seus salts, danses, piruetes i proeses davant 
de tot el públic.
 
Lloc: Clos del riu
Passis: dijous 20 a les 21.00 i 22.00 h, divendres 21 i
dissabte 22 a les 20.00, 21.00, 23.00 i 00.00 h. Gratuït
 

Descobrint el llaüt i tiorba. Raül Martínez (CAT)

 
Endinseu-vos al segle XVI a través del so del llaüt, la tiorba i la viola de mà. Una demostració pràctica i amb explicacions de la música que es tocava al Renaixement.
 
Lloc: Reials Col·legis
Passis: divendres 21 a les 11.30, 12.30, 18.30 h, dissabte 22 a les 23.30 h i diumenge 
23 a les 12.00 h. Gratuït
 

Les Justes del Papa Adriano. Colla Jove de Dolçainers de Tortosa (Equitor)

 
Els millors cavallers de la ciutat es troben per honorar la visita del Papa Adrià i oferir-li la millor exhibició de torneig cavalleresc. El mateix Papa assistirà a les justes en el seu honor, abans de marxar camí de Roma. I moltes de les Famílies Nobles de Tortosa acudiran a aquesta gran fita.
 
Lloc: Clos del Riu
Passis: dijous 20 a les 22.30 h, divendres 21 i dissabte 22 a les 21.30 h i 23.30 h
Donatiu solidari 1€ a benefici de l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer de 
les Terres de l’Ebre
 

Al pati amb Terpsicore. Alumnes del Conservatori de Música de la Diputació de Tortosa (CAT)

 
La musa de la música inspira a aquests joves intèrprets. Grans temes de l’època que ens portaran l’esperit del Renaixement.
 
Lloc: Palau Despuig
Passis: divendres 21 i dissabte 22 a les 18:00 h. Gratuït 
 

Amagats. Produccions Cultura Viva (CAT)

 
L’estiu de l’any 1495, tres anys després de l’expulsió dels jueus, Blanca, la jueva de Tortosa, torna d’amagat a casa per retrobar-se amb la seua germana Judit, que es va convertir al cristianisme. Blanca coneixerà la realitat dels jueus conversos, i el seu nou dia a dia, sense perdre les arrels. Espectacle de teatre i cants jueus medievals amb ambientació musical.
 
Lloc: Jardins del Príncep
Passis: dissabte 22 a les 20.00 i 22.00 h. Gratuït