Junqueras crida a la mobilització: « El vot de cadascun de nosaltres val tant com el dels poderosos»

Norma Pujol reivindica les Terres de l’Ebre com “la cruïlla dels Països Catalans que ha de continuar sent un baluard antifeixista”

Intervenció d'Oriol Junqueras a l'Ametlla de Mar
Intervenció d'Oriol Junqueras a l'Ametlla de Mar | Cedida
Aguaita.cat
18 de juliol del 2023
Actualitzat a les 12:29h
El president d’Esquerra Republicana, OriolJunqueras, ha fet una crida a anar a votar el 23dejuliol per defensar, a través de la democràcia, els drets de la gent treballadora enfront dels qui “tenen molts diners i controlen molts mitjans”: “El vot de cadascun de nosaltres val tant com els dels poderosos”, ha reivindicat en l’acte que s’ha celebrat a l’AmetlladeMar davant més dos centenars d’assistents.


“És en la democràcia que el seu poder no és tan evident; la democràcia és la principal eina per equilibrar la distribució de poder i que passin coses que ells no voldrien que passessin”, ha afegit Junqueras, coses com l’augment del salari mínim interprofessional o el de les pensions, ambdues aconseguides per Esquerra Republicana en aquesta legislatura a Madrid. “Hi ha qui diu que el que hem fet no serveix de res i ho hem fet a canvi de res, probablement perquè els importa molt poc el que passi als treballadors, botiguers, jubilats i estudiants”, ha etzibat.

El líder republicà també ha reivindicat l’orgull de ser una nació i ha afirmat que, precisament, “els fa por que siguem una nació conscient d’ella mateixa”. En este sentit, ha defensat que “si volem ser una Estat independent, hem de ser tant nació com sigui possible, la nostra economia ha d’anar el millor possible, la nostra societat ha de ser el més justa possible, i la nostra llengua i cultura, han de ser el més fortes possible”. Aquesta és la “recepta”, ha dit, que “ens ha ajudat a guanyar en moments que era molt difícil”, i ha afegit que “tant de bo fossin molts els que ens acompanyessen i, en lloc de barallar-se entre ells i amb tothom, ens ajudessin a l’hora de defensar les Terres de l’Ebre, Catalunya i els Països Catalans”.


Durant l’acte, també han intervingut els candidats al Congrés i al Senat per Tarragona i les Terres de l’Ebre, NormaPujol, JordiGaseni i LauraCastel, i el candidat al Senat per Barcelona, JoanQueralt. Pujol, que ha estat diputada durant aquesta legislatura, ha explicat que, “amb la nostra força negociadora, hem aprovat una llei d’infància, una d’audiovisuals per tenir continguts en català i una llei de l’habitatge per posar topalls al lloguer; hem dignificat les pensions i hem apujat dues vegades el salari mínim interprofessional”.

Alhora, ha alertat de la “riuada conservadora i d’extrema dreta que ja veiem a les Illes i el País Valencià”, i ha reivindicat que “nosaltres, les Terres de l’Ebre, que som cruïlla dels Països Catalans, hem de continuar sent un baluard antifeixista, com hem estat sempre”.

En clau territorial, també ha assenyalat una altra amenaça: “L’extrema dreta ha dit que, si arriba a governar, és favorable als transvasaments; Esquerra Republicana continuarem al costat del nostre riu, defensant un riu viu i un delta ple de sediments, i prova d’això és l’EstratègiaDelta del Govern de Catalunya, amb la consellera Teresa Jordà al capdavant”.

També en clau local, Gaseni ha assegurat que faran “prevaldre la nostra força per fer entendre a l’Estat que hem d’estar al costat dels nostres pescadors”, i lluitaran perquè arribin les inversions per a les infraestructures que necessiten i mereixen.

Castel, per la seua banda, ha explicat tota la feina que ha fet com a única representant independentista a l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, “un escenari internacional on es dirimeixen qüestions molt importants”. “Hem tingut la capacitat d’incidir, influir i informar del que està passant, de denunciar la repressió, perquè, si no, només tenen la versió de l’Estat”, ha explicat.

Queralt, finalment, ha defensat que “cal avançar cap a una amnistia general per tots els afectats per la repressió espanyola, i també continuar fent passes per assolir l'autodeterminació i la República Catalana".