Esquerra reclama el vot útil per defensar els Països Catalans, la llengua i la cultura catalanes

La candidata al Congrés Norma Pujol a ha afirmat que “al País Valencià i a les Illes Balears es demostra que la catalanofòbia és un element troncal de la identitat de PP i VOX"

Candidats i representants municipals d'Esquerra.
Candidats i representants municipals d'Esquerra. | Cedida
Redacció
17 de juliol del 2023
Actualitzat a les 20:14h
La candidata al Congrés Norma Pujol ha fet una crida a defensar mitjançant el vot en les properes eleccions del 23 de juliol, “la nostra llengua, cultura i identitat, i defensar els Països Catalans, dels quals les Terres de l’Ebre en som cruïlla”. Pujol, en un acte de campanya a Tortosa amb altres representants de la formació, ha recordat que “patim un Estat que nega la seva realitat plurinacional i pluricultural”, on a més, “el català patix una discriminació avalada per les lleis espanyoles, per les decisions dels diferents governs espanyols i les altes instàncies de l’Estat”.

D’altra banda, la candidata ha afirmat que “al País Valencià i a les Illes Balears es demostra que la catalanofòbia és un element troncal de la identitat de PP i VOX com hem vist quan prohibixen, censuren i perseguixen publicacions escrites en català, enretiren subvencions a entitats culturals i civils que treballen per la llengua i la cultura catalanes, suprimeixen festivals i desprogramen obres de teatre”. Uns atacs que ha qualificat “d’autèntic despropòsit, aberració i censura”.

Pujol ha advertit que “Esquerra Republicana no ho permetrem, ni a les Terres de l’Ebre ni enlloc. Des de la resistència, des de l’activisme, des de les institucions i des de la societat civil; sempre hem defensat i defensarem la llengua i la cultura de les Terres de l’Ebre”. Per això ha fet una crida “a fer un vot útil per defensar els Països Catalans, la llengua i la cultura catalanes”.

El candidat al Senat, Jordi Gaseni, ha manifestat que “Esquerra Republicana continuarem treballant per protegir i fomentar l’ús de la llengua catalana i garantir els drets lingüístics”. A continuació, ha enumerat les més de vint-i-dos propostes que, en este sentit, defensaran a Madrid, entre les quals, hi ha la reclamació que el català siga oficial a Europa, i que l’Estat espanyol complisca els preceptes de la Carta de les Llengües Regionals o Minoritàries en totes les seues legislacions. A més, també ha desgranat les demandes per millorar l’espai català de mitjans de comunicació i audiovisual, com  la reciprocitat de les tres televisions i ràdios públiques dels Països Catalans.

Gaseni ha aprofitat per recordar els avenços aconseguits aquesta legislatura gràcies a l’actuació d’Esquerra Republicana: la introducció de quotes de continguts en català a les plataformes audiovisuals, el cofinançament de doblatge i la subtitulació, i l’obligatorietat d’incloure tot el contingut audiovisual que ja està doblat o subtitulat, a les plataformes. Tanmateix, el candidat ha dit que cal anar més enllà i emprendre més accions per millorar la llei d’Audiovisual.

Compromís amb la resta de Països Catalans

Eladi Galbe, alcalde de Tivenys, acompanyat d’altres representants municipals republicans de les Terres de l’Ebre, ha fet saber que: “refermem, des dels ajuntaments i consells comarcals on estem i governem, el nostre compromís en la defensa de la llengua i la cultura catalanes. Treballarem, més que mai, per reforçar l’intercanvi cultural amb la resta de Països Culturals”.

Galbe ha explicat que malgrat que és una cosa que ja estan fent en les seues programacions culturals, musicals i socials; “davant de l’amenaça neofeixista que governa el País Valencià i les Illes Balears, ens comprometem, des dels nostres ajuntaments, a fer un pas endavant per mostrar la nostra solidaritat i ajuda cap a les entitats, artistes, editorials i empreses que pateixin i patiran la repressió del PP i VOX”.

L’alcalde republicà, després d’afirmar que la millor resposta a la repressió cultural és “més cultura, més compromís, i no fer ni un pas enrere”; ha reclamat que el vot per Esquerra Republicana. “El 23 de juliol amb el nostre vot, defensarem Catalunya i les Terres de l’Ebre! Defensarem els Països Catalans, la llengua i la cultura catalanes!”, ha conclòs.