El servei pioner d'alletament matern ofert a les farmàcies ebrenques s'estendrà arreu de Catalunya

Una quarantena d'establiments de la demarcació assessoren les mares per mantenir el major temps possible les lactàncies

Una mare demanant assessorament en una farmàcia adherida al servei Alletafarma
Una mare demanant assessorament en una farmàcia adherida al servei Alletafarma | Mar Rovira
Aguaita.cat
17 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:39h
El servei d'assessorament Alletafarma impulsat pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i el Col·legi d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) es desplegarà arreu de Catalunya. Els impulsors han anunciat este dilluns que oferiran un curs en línia per formar els farmacèutics per tal que puguin aconsellar durant el període de lactància materna i, així promoure l'alletament el major temps possible. A la demarcació ja són una quarantena els establiments que oferixen este servei "pioner". "Donen una consulta ràpida; per parar el cop i oferir suport momentani perquè continuï l'alletament o bé per derivar als professionals sanitaris", ha explicat Gemma Martínez, vocal llevadores de CODITA.

El dolor als mugrons durant l'alletament, l'agafament al pit del nadó, la pujada de la llet, les clivelles, la mastitis, l'extracció de llet, el plor dels petits i els medicaments que necessiten les dones. Estos són alguns dels problemes i dubtes que tenen les mares durant el període de lactància materna, especialment en el seu inici. És el cas de la Mireia Alcazar, que amb un nen d'uns dos mesos, ha necessitat ajuda de la seva farmacèutica: "Sense cita prèvia, vinc i li explico on em fa mal i em recomana posicions diferents per alletar o canvis de mugronera", ha explicat.

La Cristina Guzmán, farmacèutica titular d'una de les farmàcies adherides al programa Alletafarma, ha destacat que gràcies a aquesta formació "interdisciplinari" i "especialitzada" tenen una visió "molt més amplia i professional". "Sempre hem donat consells farmacèutics, però en qüestions com l'alletament si no ho has viscut o format bé se t'escapen coses", ha comentat. En aquesta línia, ha remarcat que els farmacèutics són molt més accessibles tant perquè estan "a peu de carrer" com pel fet que sempre hi ha establiments de guàrdia.

Alhora, Martínez ha detallat que el servei d'assessorament serveix per donar una primera resposta, que en cas de no ser resolta, permet derivar a la mare cap als grups d'alletament o als centres sanitaris per tal que els professionals, com les llevadores, les infermeres pediàtriques o els pediatres, les ajudin. Per la seva banda, la vicepresidenta del COFT, Tània Piqué, ha recordat que el GrupdeTreballdeLactància es va engegar abans de la pandèmia per donar resposta a les necessitats de les dones, així com per promoure l'alletament matern durant els primers mesos dels infants, tal com recomana l'OMS.

45 farmàcies participen en la iniciativa

A la demarcació oferixen este servei 45 farmàcies, les quals han participat en el curs d'Actuació Farmacèutica en Alletament matern, impartit per llevadores, pediatres i farmacèutics. Tot ells formen part de la xarxa de farmàcies Alletafarma. A partir d'ara, el programa s'entendrà per tot Catalunya i també ho farà el programa formatiu de CODITA. En este sentit, totes les farmàcies que s'adhereixin a la iniciativa rebran aquesta formació que els servirà per atendre els casos de lactància materna. A més, disposaran d'unes fitxes de suport per a les situacions més demandades.