Eufònic reubica alguns dels artistes anunciats i presenta el programa de la dotzena edició

El festival tindrà lloc del 24 al 27 d'agost, amb 32 artistes a Amposta, Tortosa, Campredó, Miravet, Roquetes i Ulldecona.

Redacció
13 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:59h
La cantant mallorquina Júlia Colom.
La cantant mallorquina Júlia Colom. | Cedida
Després d'un procés que l'organització titlla de "complex" arran del trencament de l'acord amb l'Ajuntament de la Ràpita, Eufònic ha reubicat alguns dels artistes ja anunciats i este dijous ha presentat el programa de la 12ª edició, centrat en les arts en el paisatge, les pràctiques digitals, l'electrònica i la revisió contemporània de les tradicions. El festival tindrà lloc del 24 al 27 d'agost, 32 artistes i un munt d'activitats gratuïtes repartides per 6 poblacions de les Terres de l'Ebre: Amposta, Tortosa, Campredó, Miravet, Roquetes i Ulldecona

Pòrtic Eufònic (del 18 al 20 d'agost)

El preàmbul del festival recorrerà un seguit d'espais imponents: el Castell d'Ulldecona serà intervingut pel mestre de la llum Antoni Arola i acollirà el pop metafísic de MTINES; al Museu de Tortosa, l'abstracta instal·lació en 3D de SHOOK Studio sobre la fragil·litat del Delta de l'Ebre precedirà el batec ancestral de la cantant mallorquina Júlia Colom; a la Torre de Font de Quinto (Campredó) es podrà gaudir de les postals audiovisuals sobre l'exili de Pablo Schvarzman i Adriana Vila; i al Castell de Miravet ressonarà el violí encisador i lúgubre d'Aloma Ruiz Boada.

Electrònica de ball i visuals al castell d'Amposta

El techno internacional més estimulant i la nova escena queer catalana s'instal·laran a la vora del riu: el techno i break beat amb visuals reactius del britànic Alex Banks, el tribalisme bass music de la productora belga Flore amb WSK, el techno-house de DJ Raul Naro amb els visuals onírics de la sevillana Dormida, i des de Barcelona, l'emocional performance electrònica de Hadren i l'acidcore acolorit i agressiu de LaFrancesssa.

Llum, veu i arts digitals

Al Casal d'Amposta l'artista de Montréal Myriam Bleau combinarà techno deconstruït i làsers volumètrics; i arribats de Berlin, Tarik Barri i Lea Fabrikant desplegaran un collage de visuals 3D, electrònica digital i improvisació vocal. Al Centre d'Art Lo Pati, el músic i investigador Óscar Martín presentarà una màquina-escultura lumínica que genera música. I durant tots els dies del festival, el col·lectiu Estampa monitorejarà el trànsit aeri des de la Plaça del Mercat amb un dispositiu que llança prediccions entre l'astrologia i la macroeconomia, mentre que podreu interactuar al nostre espai virtual amb l'obra de la jove dissenyadora visual i experimental NDDR3.

Creació en paratges naturals

El Delta de l'Ebre es convertirà en un llenç on diverses artistes sonores i visuals teixiran els seus treballs. La prestigiosa artista sonora navarresa Merche Blasco presentarà a l'Encanyissada el resultat de la seva residència artística investigant el so de la llacuna més extensa del Delta. I, fruit de la residència creativa Eufònic / Lo Pati, la irlandesa Jo Kimmins, la portuguesa Joana Moher i l'ampostina Llúcia Pla + María Grandmontagne (Bilbao) en presentaran els resultats vinculats a l'ecosistema del Delta.

Pràctiques en els extrems: ambient, poesia i gamberrisme

A Eufònic passen coses totalment oposades. A l'Observatori de l'Ebre s'escoltaran els versos de Neus P. Cirera i la trompeta de Raynald Colom, i es podrà mirar els estels en companyia del compositor alemany Arovane, tot un clàssic de l'ambient-house i la IDM. I, per altra banda, l'Ermita de la Pietat d'Ulldecona tremolarà amb el punk makinero del grup d'Albacete Nerve Agent i el post-punk abassegador de les barcelonines Sandré. 

Festa de fi d'estiu als Ullals de Baltasar

Entre brolladors d'aigua dolça i eucaliptus, la celebració més lúdica d'Eufònic 2023 la posarà la banda de punk travesti barcelonina Ruïnosa y las Strippers de Rahola, i el DJ set sensual a base d'electro-clash i neo-dance feminista d'Ivana Ray Singh, membre de Konvent Puntzero. Abans, el Bosc de Ribera acollirà la performance de Txe Roimeser i Andrea Corrales que travessa allò trans i allò mèdic per a assenyalar les esquerdes del teixit "farmacopornogràfic".

Eufònic Campus

El programa formatiu comptarà amb dos tallers de primer nivell: el de l’artista sonor suec BJ Nilsen sobre enregistraments de camp en relació a la crisi ecològica actual i el de Sam Aaron, mestre del live coding, sobre l'eina de creació Sonic Pi. Este últim també farà un concert de techno algorítmic a l'Espai Sant Joan de Tortosa, on també es podrà veure el projecte barceloní de codificació en directe QBRNTHSS. A més, s'oferiran dues converses sobre composició i producció amb el productor Uwe Zahn (aka Arovane) i la pianista i cantant Maria Coma, conduïdes pel periodista Javier Blánquez.

Eufònic Pro

El dijous 24 i el divendres 25, s'obrirà l'espai d'intercanvi de coneixements junt amb l'Escola per l'Art i la Cultura de Tortosa amb debats, networking i presentacions de projectes com Oboro (Montréal), Avatar (Québec) o Casa Wabi (Mèxic), entre d'altres. Enguany se centraran en la tecnologia i la creativitat, però "també en la fragilitat del teixit cultural i en la censura en els temps que s'aveïnen", afirma l'organització. Les inscripcions ja estan obertes.