Esquerra vol actualitzar el Plans d'Emergència Nuclear Exterior i els simulacres amb població

Els candidats ebrencs a les Corts denuncien que el PSOE s'ha desentès del futur dels pobles afectats pel tancament de les centrals nuclears

Els candidats ebrencs d’Esquerra Republicana a les Corts davant la Nuclear d'Ascó
Els candidats ebrencs d’Esquerra Republicana a les Corts davant la Nuclear d'Ascó | Cedida
Aguaita.cat
13 de juliol del 2023
Actualitzat a les 11:40h
Els candidats ebrencs republicans les Corts Generals, NormaPujol, JordiGaseni i MartaMontagut, han defensat el seu compromís per continuar reclamant al govern espanyol l'actualització dels Plansd'EmergènciadeSeguretatNuclearExterior, l'organització de simulacres amb població i la implicació de l'Estat en el Fons de Transició Nuclear català.

Pujol ha afirmat que "defensar Catalunya, és defensar garantir la màxima seguretat amb l'actualització dels Plans d'Emergència Nuclear Exterior". A més, ha destacat que Esquerra Republicana és el partit que des de fa més d'una dècada ha liderat amb diferents iniciatives als Ajuntaments, Consells Comarcals i les Corts Generals esta reclamació.

"Les empreses han fet la feina amb l'actualització dels Plans interiors de les centrals, però, en canvi, l'Estat que és qui té la competència amb els Plans Exteriors, no ha fet el mateix, estant obsolets", ha apuntat, per seguidament denunciar que "ni s'han dotat els recursos, ni els mitjans necessaris per a la seva implementació; ni tampoc s'han posat al dia els seus continguts, ni solucionat els problemes reals d'aplicació".

A més, Pujol, igual que va fer en seu parlamentària davant el ministre Marlaska, ha tornat a reivindicar "la necessitat de fer simulacres amb població", per així tenir la informació del que s'ha de fer i "comptar amb una resposta provada" de com s'ha d'atendre una emergència nuclear, que "ara mateix no tenim".

El candidat al Senat, JordiGaseni, ha afirmat que "defensar Catalunya, és crear alternatives per a la gent i els territoris que en un futur veuran tancar seves les centrals nuclears". En este sentit, ha destacat que Esquerra Republicana de Catalunya, és qui va crear l'impost nuclear per poder disposar d'un FonsdeTransicióNuclearCatalà que ha de generar, abans del tancament de les centrals, una alternativa laboral, industrial i empresarial per les prop de 3000 persones que hi viuen. "Mai cap altre partit havia plantejat en clau catalana, ni l'impost, ni tampoc crear un Fons per afrontar el tancament nuclear", ha dit.

Un fet que ha contraposat amb l'actitud del "govern PSOE – Podemos, el qual va anunciar la data de tancament de les nuclears, però no vol fer res per generar cap alternativa de futur pels pobles i la gent que directament ho patiran. Se n'han desentès totalment de la seva responsabilitat i dels futurs afectats".

Gaseni ha recordat que Norma Pujol va defensar una moció al Congrés de Diputats perquè el govern espanyol col·laborés directament amb el Fons de Transició Nuclear Català o bé impulsés una iniciativa pròpia per oferir una alternativa laboral i econòmica als pobles afectats. Però el PSOE ho va rebutjar. "I els socialistes de Catalunya van callar i justificar que el govern espanyol no es fes càrrec de res; i sigui la Generalitat qui hagi d'assumir una responsabilitat que no li correspon", ha afirmat.

"Esquerra Republicana defensem Catalunya, i això vol dir que la nostra prioritat és defensar una alternativa per a la gent i els pobles que es veuran afectats per un futur tancament nuclear. Som aquells que continuarem treballant per fer-la possible", ha conclòs el candidat republicà.