Irene Negre demana defensar el català a les urnes el 23 de juliol

Junts presenta les iniciatives per protegir i impulsar el català

Irene Negre,  número dos al Congrés per la demarcació de Tarragona durant la rosa de premsa
Irene Negre, número dos al Congrés per la demarcació de Tarragona durant la rosa de premsa | Cedida
Aguaita.cat
13 de juliol del 2023
Actualitzat a les 9:35h
La número 2 de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats per al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, IreneNegre, ha denunciat que “l’Estat espanyol és una greu amenaça per la nostra llengua, governi el PSOE o governi el PP”. “Ho veiem amb els intents constants d’acabar amb la immersió lingüística justament avui que la justícia ha blindat el 25% de castellà a tres escoles més, amb la impossibilitat d’utilitzar el català a la justícia i en els tràmits amb tota l’Administració de l’Estat, o amb el rebuig per fer efectiva la seva oficialitat a Europa, un darrer punt de la taula del diàleg que també demostra el seu fracàs”, ha assenyalat en una roda de premsa a la seu del partit a Tortosa. 

Per això, la candidata ebrenca ha demanat defensar el català a les urnes en les eleccions del 23 de juliol. “Davant d'aquesta persecució constant, des de Junts, hi som i hi serem en defensa del català: És una línia vermella de la nostra acció política. La llengua és el nervi de la nostra nació”, ha remarcat. A parer seu, “el català és l’ase dels cops de l’Estat espanyol perquè és l’element més essencial de la nostra nació. L’Estat espanyol vol destruir la nostra llengua per destruir la nostra nació”.

Negre ha recordat que, en teoria, “l’Estat espanyol és plurilingüe i, per tant, els seus governs haurien de vetllar pel reconeixement i promoció de la llengua catalana. Però, lluny de defensar-la, la menystenen i l’ataquen, conscients que és un dels pilars de Catalunya”. I, segons la candidata de Junts, este és un dels principals causants del mal estat de salut del català, després de repassar algunes dades que constaten esta situació alarmant. “La majoria de sociolingüistes ja parlen d’emergència lingüística”, ha afegit durant la roda de premsa.

En sintonia, Negre ha detallat les propostes de Junts per defensar el català al Congrés dels Diputats: protegir el model d'escola catalana, exigir al Govern espanyol que reclami l’oficialitat del català a la Unió Europea, garantir el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, fer efectiva la reciprocitat total dels mitjans de comunicació en llengua catalana, assegurar el coneixement del català dels empleats públics estatals destinats a Catalunya, modificar la Llei Orgànica del Poder Judicial per establir el català com a requisit per treballar en l’àmbit judicial a Catalunya, assegurar la disponibilitat en català dels webs públics de l’Estat espanyol i canviar el reglament intern del Congrés dels Diputats per permetre l'ús de les de totes llengües oficials de l’Estat espanyol, com a principals iniciatives.

“Des de Junts, farem de tot el que estigui a les nostres mans i allà on faci falta, fins que no siguem un país plenament lliure, per preservar i impulsar la nostra llengua”, ha sentenciat durant la roda de premsa.