Flix seguix sense poder consumir aigua de l'aixeta, tot i que ja no es detecten plaguicides

L'Ajuntament manté que l'ús filtres de carbó actiu és la solució per lluitar contra els agents químics

Mirador de Flix
Mirador de Flix | Ajuntament de Flix
Aguaita.cat
12 de juliol del 2023
Actualitzat a les 14:54h
L'Ajuntament de Flix manté les recomanacions de no fer ús de l'aiguadel'aixeta, ja que els nivells de trihalometans (THM) continuen per damunt del llindar recomanat, tot i que han disminuït respecte el divendres.

L'alcalde del municipi, FrancescBarbero, ho ha confirmat este dimecres i ha celebrat que no s'haja detectat cap plaguicida a les analítiques. Després dels últims resultats, Barbero ha donat per tancat aquest "episodi puntual", fruit "d'una concentració més elevada de l'habitual a les aigües del riu". El batlle manté que la instal·lació de filtres de carbóactiu és la solució per lluitar contra els agents químics.

Barbero ha afirmat que fa mesos que estudien amb l'AgènciaCatalanadel'Aigua (ACA) la implementació d'estos filtres i confia a engegar el projecte "com més aviat millor". Tot i així, ha lamentat que no serà una nova potabilitzadora ni una nova captació com estava previst en el PladeRestitució.
 
Ha recordat que el MinisterideTransicióEcològica es va comprometre a realitzar este projecte, de tres milions d'euros, fa deu anys. "Però, amb el pas del temps, se n'ha anat desdient", ha criticat Barbero, qui ha afirmat que el projecte fa una dècada que està redactat i amb els terrenys expropiats. L'alcalde ha lamentat "l'incompliment" del govern del PSOE amb els pobles de la Riberad'Ebre i del BaixEbre que continuen amb actuacions pendents en l'aigua de boca".

"Ens han fet perdre el temps"

Alhora, el batlle també ha considerat que el govern espanyol "ha fet perdre el temps" a una quinzena de pobles, entre ells Flix. Diu que si el Ministeri no s'hagués compromès amb l'actuació, des del municipi haguessen abordat la problemàtica de l'aigua potable i haguessen buscat alternatives. "Han incomplert i a més ens han fet perdre el temps en un tema tan sensible com és l'aigua de boca", ha denunciat.
 
Malgrat que l'alcalde ha descartat que l'episodi actual de plaguicides i trihalometans siga una conseqüència directa d'este incompliment, l'alcalde sí que ha subratllat que "agreuja la situació"