Sediments ratifica davant Fiscalia la seua denúncia per la gestió dels embassaments de l'Ebre

L'entitat referma que Endesa incomplix les mesures de seguretat de les preses i priva d'aportacions sòlides el Delta

Pla general dels participants a la Marxa dels Sediments amb una pancarta que reclama una millor gestió dels sediments a les preses de l'Ebre, sobre la presa del pantà de Riba-roja.
Pla general dels participants a la Marxa dels Sediments amb una pancarta que reclama una millor gestió dels sediments a les preses de l'Ebre, sobre la presa del pantà de Riba-roja. | Anna Ferràs
Aguaita.cat
12 de juliol del 2023
L'AssociacióSediments ha ratificat davant la Fiscalia de MediAmbient de Tarragona els termes de la denúncia presentada per suposat delicte ambiental contra Endesa per la gestió dels embassaments de l'Ebre. L'entitat ha refermat els arguments, basats en estudis tècnics, sobre la retenció massiva de les aportacions sòlides del riu necessàries per preservar el delta de l'Ebre. Segons detalla la denúncia, la manca de sistemes i protocols de transferència ha retingut als pantans, des dels anys 60 del segle XX, entre el 96% i el 99% dels sediments. També recorden que que l'actual explotació hidroelèctrica a partir de les preses del tram final del riu no respecta les exigències legals de seguretat pel que fa la gestió dels desguassos de fons.

L'entitat considera clau la qüestió de les comportes de fons, atès que considera que no s'han utilitzat mai de forma efectiva i podrien estar actualment obstruïdes, impedint la possibilitat de poder efectuar buidatges dels embassaments per descarregar-los de sediments, a més de garantir la seguretat dels municipis aigües avall de les preses.
 
En este sentit, segons ha explicat el membre de l'Associació Sediments, JosepJuan, han proposat a Fiscalia que no només prengue declaració a les entitats i organitzacions denunciades o relacionades amb la gestió de les preses de Mequinensa, Riba-rojad'Ebre i Flix, com Endesa Generación o la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, sinó també a experts independents.


Seria el cas del professor de la Universitat de Saragossa, CésarGonzálezCebollada, qui ha apuntat el possible estat deficient de manteniment dels desguassos de fons, situació que posaria en risc la població aigües avall de la presa. També el professor de la UPC, JuanPedroMartínVide, que proposa l'acció dels buidatgesd'embassaments de Riba-roja com a mecanisme més efectiu i econòmic per transferir els sediments retinguts al Delta i, per al qual, resulta essencial l'operativitat de les comportes de fons.