Què ens hi juguem les Terres de l'Ebre a les eleccions del 23-J segons els candidats

Irene Negre, Norma Pujol, Eva Amposta i Manel de la Vega opinen sobre els projectes i amenaces que ens juguem com a territori en les properes eleccions espanyoles

Aguaita.cat
11 de juliol del 2023
Actualitzat el 24 de juliol a les 10:29h
Els i les representants ebrenques a les eleccions a la cambra espanyola
Els i les representants ebrenques a les eleccions a la cambra espanyola | Cedides

Manel de la Vega, cap de llista del PSC al Senat

El govern d'Espanya està invertint més de quatre milions d'euros al Delta de l'Ebre. Enguany per primera vegada s'estan executant actuacions preventives a les zones més vulnerables i que són les primeres que es veuen afectades quan hi ha temporals. Conjuntament amb el Pla de Protecció del Delta de l'Ebre, actualment està en revisió de l'avaluació ambiental estratègica, i serà l'eina més potent d'actuació davant de la regressió que pateix el Delta.

El govern de Pedro Sánchez ha accelerat les obres del corredor del Mediterrani. El novembre passat es va adjudicar per un valor de 167 milions d’euros el tram comprés entre Castelló i l’Hospitalet de l’Infant, per cada quilòmetre que es feia amb el govern del PP, l’actual govern construeix 5 quilòmetres, fet que permetrà en pocs anys finalitzar les obres que ens permetran connectar-nos amb Europa amb ample internacional. Cal dir que l’any 2025 es renovaran els trens regionals, completant una renovació urgent de tots els combois.

Els socialistes vam alliberar tots els peatges de les autopistes estatals a Catalunya, ara estem treballant en la construcció del tercer carril de l'AP-7, en una primera fase que anirà d'Hospitalet fins a Amposta, com també estem estudiant una nova sortida al Montsià. Paral·lelament, treballarem per recuperar el projecte de l'A-7, i ja s'ha licitat el projecte constructiu de la circumval·lació de la N-420 al seu pas per Gandesa. Tots estos projectes podrien perillar en el cas d'un govern del PP i Vox.
 

Norma Pujol, número 2 d’Esquerra al Congrés

A les Terres de l’Ebre estes properes eleccions mos juguem tot temes de gran transcendència com que el riu Ebre i el Delta pugurn tornar a ser víctimes dels transvasaments anunciats per PP i Vox. Però també que puguen suprimir l'impost nuclear català, el qual mos permet disposar d’un Fons de Transició Nuclear del tot imprescindible, en uns moments en que el PSOE s’ha negat a col·laborar-hi per contribuir a crear una alternativa laboral i empresarial per la gent i les comarques afectades pel futur tancament nuclear. I, per últim, mos hi juguem drets i llibertats fonamentals, la nostra llengua i cultura catalanes i la nostra identitat; com ja estem veient a les Illes Balears i el País Valencià.

Irene Negre, número 2 de Junts al Congrés

Els governs del PSOE i del PP sempre menystenen i abandonen les Terres de l’Ebre. En este sentit, com a primer exemple, hi ha greuges greus en infraestructures i n’exigirem el seu compliment, com el tercer carril de l’AP-7, el desdoblament de la N-420, el retard del Corredor Mediterrani des de fa 26 anys o la manca de connexions de tren a l’estació de l’Aldea. El segon exemple, seria la inacció i la dixadesa dels governs espanyols per contribuir a aturar la regressió del Delta de l’Ebre. L’Estat espanyol fa més mal al Delta que un temporal de mar. Per això, reclamarem un pla de recuperació urgent, que vaja acompanyat de recursos. Menys paraules i més accions immediates. I, com a tercer exemple, demanarem que l’Estat espanyol aporte la mateixa dotació econòmica que la Generalitat amb el Fons de Transició Nuclear per al desenvolupament de les zones afectades i garantir una vida digna per als ciutadans amb l’impuls d’una nova economia productiva.

Eva Amposta, núm. 3 de la llista de Sumar-En Comú Podem

Una de les diferències que ens hi juguem en funció de qui guanye és tenir una mirada territorial que atengue a la pluralitat dels territoris i en el cas de les Terres de l’Ebre, tenir o no un territori a 30 minuts, que tinguem tots els serveis sanitaris, educatius, socials, etc, a menys de 30 minuts com a mesura de reequilibri territorial. Crec que en el cas de les dretes seria un govern centralista com sempre ha estat a Espanya i a la Generalitat. 

Crec que una opció progressista també garantiria dixar de ser un  territori menystingut i ser el pati de darrera amb la no implementació de macroprojectes, i la preservació del riu Ebre i del Delta. Pel que fa a riu Abascal l’altre dia feia unes declaracions a favor dels transvasaments i un govern progressista no ha de permetre estos projectes.

També ens hi juguem un model territorial perquè un govern de dretes evidentment tindria una mirada extractivista de la ruralitat i d’espoli amb grans projectes contra la pagesia i aquí també ens hi juguem un model agrari fort i valorat. També és una bona proposta la llei de la cadena alimentària, que no es pot vendre cap producte per davall del cost de producció, i valorar-los. Tot un sistema productiu, un model agrari que dignifique el sector de la pagesia i relacionat, el fet que si tenim un sector primari fort moltes qüestions com els macroparcs solars o eòlics no hi tenen cabuda.

IsabelSalas, candidata del PP al Congrés dels Diputats ha declinat l'oferiment de l'Aguaita.cat per opinar sobre les prioritats i que ens hi juguem com a territori  les Terres de l'Ebre des del punt de vista del partit al qual representa.