L'alcalde de Tortosa denuncia un traspàs de poder amb entrebancs com trobar el correu esborrat

Jordan demana una oposició constructiva i confia que la CUP es mantindrà com a aliada del govern municipal

L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, en una entrevista amb l'ACN al seu despatx
L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, en una entrevista amb l'ACN al seu despatx | Anna Ferràs
Aguaita.cat
10 de juliol del 2023
Actualitzat a la 13:42h
L'alcalde de Tortosa, JordiJordan, denuncia que el relleu al governmunicipal no està sent fàcil i que la col·laboració de l'anterior executiu "ha estat mínima". "La reunió de traspàs que vam fer en aquesta taula - la que presideix el despatx d'alcaldia – va durar vint minuts. Va ser molt ràpid i ens deien que tenien una altra reunió", ha explicat Jordan. En una entrevista a l'ACN, l'alcalde de Tortosa lamenta les dificultats que això suposa, amb situacions com "trobar esborrats tots els correus electrònics vinculats a l'alcaldia de Tortosa dels últims setze anys". Jordan no té por de Junts i els reclama una oposició constructiva, amb propostes i fiscalització, que puguin "combatre". En la CUP, està convençut que hi tindran un aliat.

L'alcalde de Tortosa està immers, des de l'endemà del ple de constitució de l'ajuntament, en una intensa agenda de reunions amb tots els departaments del consistori per posar-se al dia. El traspàs del nougovernmunicipal, format per Movem-PSC i ERC, està sent "dificultós" i en la majoria de les qüestions, el nou executiu "parteix de zero". Sense voler anar més enllà, l'executiu local estudia "si és correcte o no" la desaparició d'informació, com els correus d'alcaldia, però Jordan reconeix que la informació de la qual disposen és mínima.

El batlle considera precipitat parlar de fer una auditoria al consistori, però explica a l'ACN que s'analitzarà "departament per departament" de l'Ajuntament de Tortosa i totes les regidories, per saber quina és "la situació econòmica i l'execució del pressupost fins al moment", "un treball intern de diagnosi" a partir del qual es decidirà si es porten a terme altres accions, com poden ser auditories.

Oposició constructiva i nova governança

 
Jordan diu que arriba a l'alcaldia "amb una il·lusió immensa i molta responsabilitat", però amb una oposició forta al davant, amb el grup municipal amb més regidors (10), Junts, i la CUP, el soci extern del govern local. L'alcalde demana una oposició "constructiva i responsable pel bé de la ciutat". "Si la fan destructiva, ho denunciarem", ha advertit. D'altra banda, està convençut que la CUP serà una aliada al llarg de mandat, "com s'ha evidenciat des del moment de la investidura" i en les primeres setmanes de govern, i apel·la que ho farà possible "l'acord d'estabilitat" signat perquè té el consens ideològic de les quatre formacions.

L'arribada d'un govern progressista i d'esquerres a l'Ajuntament de Tortosa després de quatre mandats amb CiU/Junts al capdavant, es farà notar de seguida, segons Jordan per "la proximitat i l'atenció" - que no s'ha ofert fins ara a la ciutadania-, i també perquè abocaran tots els esforços en començar a revertir àmbits com la neteja, la millora de la via pública i projectes d'àmbit social que "són importants" per al govern municipal, així com el creixement industrial i la generació d'oportunitats a partir de l'ampliació del polígon Catalunya Sud.
 
"Hem de tenir clar que el pressupost no és el nostre i que, per tant, fins a l'any que ve, no podrem realment començar a tirar endavant polítiques pròpies d'aquest nou govern", ha recordat l'alcalde. Com ja havia apuntat anteriorment, s'estudiaran també tots els projectes que l'anterior govern de Tortosa deixa sobre la taula, se n'analitzarà la viabilitat tècnica i econòmica, i es decidirà si es fan.

Són projectes com l'ampliació del Teatre Auditori Felip Pedrell, el pavelló dels Josepets, però també altres de més embrionaris, com la futura plaça d'Alfons XII i la reforma de l'avinguda Generalitat. "Alguns són dibuixos, avantprojectes de cara a la galeria que hem de mirar si es poden fer", ha assenyalat Jordan.
 

Els terrenys de Renfe, petjada polític

 
Un dels projectes amb més propostes de futur, gairebé una per cada grup municipal, és l'aprofitament i reconversió dels antics terrenys de Renfe. Tot i que serà un projecte insígnia i amb distintiu polític per al futur de la ciutat, d'entrada, l'alcalde de Tortosa no té pressa. Cal, diu, pagar els terrenys primer, que encara no s'ha fet, i buscar "una solució provisional" que també passa pels nous estacionaments que s'hi habiliten. "Començarem a treballar en el projecte definitiu que ha de generar un canvi al centre de la ciutat i tal com vam explicar, ho volem fer a partir del consens majoritari que es pugui arribar a aconseguir", ha apuntat Jordan.

Una altra obra que l'alcalde de Tortosa destaca és el projecte de reforma i modernització del Parador i de les galeries subterrànies del Castell de la Suda, que rebrà una subvenció de 10,1 milions d'euros i que executarà l'estat espanyol. El delegat del govern espanyol a Catalunya va confirmar a Jordan que els resultats del 23-J no afectaran aquest projecte, com tampoc els 2 milions d'euros que s'han concedit a través del Fons Next Generation, per potenciar turísticament les muralles de la ciutat. Esta obra l'ha de licitar l'Ajuntament de Tortosa.
 

Acusació particular a Efial

 
Com va aprovar l'últim plenari per majoria absoluta, finalment l'Ajuntament de Tortosa es presentarà com a acusació particular en el cas Efial, una trama de corrupció que instrueix l'Audiència Nacional on també s'investiga l'empresa municipal de gestió urbanística, GUMTSA, la qual presidia l'exalcaldessa i portaveu de Junts per Tortosa, MeritxellRoigé. Mentre Roigé considera que la decisió suposa "fer oposició de l'oposició", l'alcalde Jordan ho defensa com "un acte de transparència pels interessos dels tortosins i tortosines", per saber "què va passar" amb el més d'un milió d'euros que presumptament es va estafar al consistori.

L'alcalde de Tortosa ha justificat que no fossen més bel·ligerants en esta qüestió durant la campanya electoral perquè volien evitar "centrar-la en un presumpte cas de corrupció" i tenir espai "per explicar el seu projecte per a la ciutat". "Recordem que és una trama vinculada a la corrupció del 3% de Convergència", ha apuntat Jordan, que assenyala que el seu grup municipal (ICV) ja va denunciar, el 2013, algunes "anomalies" de l'empresa urbanística municipal a l'Oficina Antifrau.