El Constitucional suspèn el 9-N

El ple extraordinari de l'Alt Tribunal admet a tràmit els dos recursos presentants este matí i suspèn tant la llei de consultes com el decret de convocatòria

Redacció
29 de setembre del 2014

La reunió extraordinària del ple del Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha acabat com el govern espanyol sabia que havia d'acabar. Quan faltaven pocs minuts per les vuit del vespre, ha transcendit que els magistrats havien decidit per unanimitat admetre a tràmit els dos recursos del govern espanyol en contra de la llei de consultes i del reglament que convocava formalment el 9-N. Ara, per tant, tant la llei de consultes com el decret de convocatòria del 9-N queden sense validesa en l'ordenament jurídic espanyol.

En els recursos, el govern espanyol li reclamava explícitament que no només suspengués la llei i la convocatòria del 9-N, sinó que ordenés «publicar la suspensió als diaris oficials autonòmics i estatals perquè assolisca eficàcia general».

Una suspensió exprès, i una resposta pausada

La cronologia d'esta suspensió és ben acotada en el temps. Dissabte, Artur Mas va convocar formalment la consulta sobre la independència de Catalunya pel 9 de novembre. Ahir al vespre, el Consell d'Estat va recomanar al govern espanyol que la dugués al TC. Rajoy i els seus ministres així ho han acordat avui al matí; al migdia, els recursos ja s'havien entrat al registre de l'Alt Tribunal i, poc abans de les vuit del vespre, l'anul·lació del 9-N ja era un fet.

El propi president català, Artur Mas, ha ironitzat sobre esta velocitat, assegurant que s'havia «trencat la barrera del so». Ara, amb l'admissió a tràmit i la suspensió de la llei, el TC disposa de cinc mesos per pronunciar-se sobre la conveniència de mantenir-la en suspens sine die, o bé aixecar la mesura cautelar.