La Festa del Renaixement de Tortosa vol ser «més inclusiva, sostenible, participativa i coherent»

La festa de recreació històrica programa una vuitantena d'espectacles amb quaranta companyies

L'artista Àngel Algueró, l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i el regidor de la Festa del Renaixement, Víctor Grau, amb el programa i el cartell de la 26a edició del certamen
L'artista Àngel Algueró, l'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i el regidor de la Festa del Renaixement, Víctor Grau, amb el programa i el cartell de la 26a edició del certamen | Anna Ferràs
Aguaita.cat
05 de juliol del 2023
Actualitzat a les 14:29h
La FestadelRenaixement de Tortosa enceta un segon quart de segle incorporant els primers canvis impulsats pel nougovernmunicipal. Com ha remarcat el regidor del certamen, VíctorGrau, la 26aedició inclourà elements perquè siga una festa "més inclusiva i diversa, feminista, participativa, sostenible, i amb més coherència històrica". En este sentit, l'AjuntamentdeTortosa ha anunciat que farà una diagnosi "àmplia i oberta" de l'esdeveniment que es concretarà "en un pla estratègic de futur" del Renaixement.

L'edició d'enguany, que es farà del 20al23dejuliol, manté una programació amb desenes d'espectacles, mercats i tavernes i exposicions en la festa de recreació històrica "més important del país".

La 26a Festa del Renaixement de Tortosa s'ha presentat als ReialsCol·legisdeTortosa, "l'edifici renaixentista més important" de la ciutat i del país. La programació d'esta edició s'ha agraït a l'anterior equip que l'ha treballat, però el nou govern municipal ha avançat que s'inicia "una reflexió" per "actualitzar-la" a través d'un pla estratègic que en millore la projecció i que, com remarcat l'alcalde de Tortosa, JordiJordan, i el regidor del certamen, Víctor Grau, la faça més sostenible, més inclusiva i amb més rigor històric".

Com ha apuntat Jordan, es pretén "detectar quins són els elements estratègics de la festa" i la seua dimensió participativa i socioeconòmica, i veure noves possibilitats a partir "d'una diagnosi actual". "Això vol dir explorar també com a corporació noves línies de treball o estratègies que ens permeti obrir la festa encara més i treballar en altres línies de treball i de promoció i recreació històrica", ha afegit el batlle.

Primers canvis

D'entrada, enguany, es faran petits canvis en esta direcció. D'una banda, s'inclourà la traducció en llenguatgedesignes en viu en tots els actes propis, s'ha creat el pictograma de la Festa del Renaixement, es treballarà per garantir l'accessibilitat a tots els espais i es crearà una FilaZero en l'acte inaugural per a les persones amb mobilitatreduïda i altres necessitats funcionals, i s'establirà un PuntLila i un recorregut de tornada recomanat.
 
També s'incentivarà l'ús del gotreciclable i es retardarà l'horari de la desfilada de cloenda per evitar les hores de més calor del dia. En este cas, enguany també es modifica el recorregut i la desfilada acabarà a la plaça de la Catedral perquè coincideix amb les eleccions al Congrés i el Senat i el consistori és el punt de recollida de dades.
 
Finalment, s'habilitarà una zona específica per a caravanes, campers i autocaravanes per als visitants de la Festa a l'exterior del Pavelló Firal de Remolins, perquè és un sector turístic "en auge".
 

Programa continuista i divers

El programa "s'ha configurat extens i divers, com sempre", "cultural i lúdic", com ha apuntat l'alcalde, "pensat per a tots els públics" i estès per tots els barris històrics de la ciutat per "transportar" cinc-cents anys enrere, al segle XVI, els ciutadans i els visitants. Jordan ha destacat que el Renaixement tindrà deuespectaclesnous, quinze de creaciópròpia, una desena d'actuacions al carrer, i una dotzena d'actuacions de pagament però més de setanta gratuïtes. Hi participaran una quarantena de companyies, més de la meitat locals i de Catalunya i la resta vingudes de l'estat espanyol i altres països. Hi haurà també dosmercatsd'època, sis campaments, sis exposicions i tretzetavernes.

L'estendard de la Festa es lliurarà a la inauguració a l'arxiver comarcal, AlbertCurto, i la consellera de Cultura, NatàliaGarriga, serà la pregonera. "Pensem que és important perquè Tortosa i la Festa del Renaixement tenen moltes potencialitats des del punt de vista cultural i fer valdre la importància d'aquesta festa de recreació històrica que és única a Catalunya pel que fa al Renaixement", ha dit l'alcalde de Tortosa.

Finalment, la inauguració del Taulell al carrer anirà a càrrec de la Federació de Comerç Restauració, Serveis i Turisme de la ciutat "com a reconeixement pel compromís del comerç local i de totes les empreses de serveis a la ciutat que col·laboren" en la festa.

Cartell i entrades a la venda

L'artista ÀngelAlgueró és l'artífex del cartell de la 26a Festa del Renaixement de Tortosa i hi ha destacat l'escut medieval de la ciutat emmurallada que es va trobar al portal de Vimpeçol del barri de Remolins. A l'escut l'acompanyen els gegants renaixentistes de Cistòfor Despuig i Mariana Curto que es van estrenar amb la primera edició del festival, l'any 1996, i els abanderats de Tortosa que donen moviment a la imatge i que "incomoden i espanten" un altre element emblemàtic renaixentista com és la gàrgola.
 
Les entrades dels espectacles estan a la venda en línia i també es podran adquirir en l'estand del Mercat Municipal de forma presencial. Els joves i nens tindran un descompte d'un euro per entrada i també es rebaixarà cinc euros si es compra un paquet de quatre entrades.