La DGAIA preveu obrir a Tortosa els serveis de Barnahus per atendre menors víctimes d'agressions sexuals

El 2020 va obrir a Tarragona, on han atè 700 infants, i també preveu posar en marxa el servei en onze ciutats més del país

Imatge d'un dels espais de les instal·lacions de Barnahus a Tarragona.
Imatge d'un dels espais de les instal·lacions de Barnahus a Tarragona. | ACN (Arnau Martínez)
Redacció
04 de juliol del 2023
Actualitzat a les 21:01h
La DGAIA preveu obrir els nous serveis de Barnahus a la tardor, entre octubre i novembre, segons ha avançat la directora general d'Atenció a la Infància, Ester Cabanes, des del Barnahus de Tarragona. Es tracta del primer de l'Estat espanyol que es va inaugurar el mes de març passat i és un model que contempla l'atenció integral a les víctimes d'agressions sexuals menors d'edat. Els nous serveis estaran a Tortosa, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Granollers, Mataró, Terrassa, Manresa, Lleida, la Seu d'Urgell i Girona. Cabanes, però, ha alertat que l'entrada en funcionament dependrà dels "processos administratius". Tarragona ja compta amb esta prestació des del 2020 i des de llavors s'han atès 700 infants.

A Tarragona, el 2020 es van acompanyar 106 víctimes i el 2022 es va arribar a les 265. Des del gener de 2023 fins al juny ja han passat pel Barnahus 133 persones, per tant, la xifra anual podria ser semblant a la de l'any passat. Cabanes ha confirmat que a partir d'ara estes dades es podrien "estabilitzar", després d'un augment considerable des que es va posar en marxa el servei. "Altres països que tenien este sistema ja ens van avisar que els primers anys pujaven molt i després deixaven de créixer", ha comentat la directora de la DGAIA.

Justament este dimarts al matí l'executiu ha aprovat un acord de Govern per accelerar l'obertura d'este servei creant comissions territorials interdepartamentals com a pas previ a l'entrada en funcionament d'este model assistencial. Els nous Barnahus s'ubicaran en espais provisionals amb la intenció de construir unes instal·lacions ad hoc en un futur.

Este dimarts s'ha celebrat una jornada a Tarragona amb els responsables d'atenció a la infància de diverses comunitats autònomes, així com de representants del Consell d'Europa per conèixer este servei pioner. També hi ha participat organitzacions com Save the Children i han pogut intercanviar experiències i opinions.