L'Ajuntament de Tortosa es personarà com a acusació particular en el cas Efial

El govern municipal aprovarà la moció de la CUP per esclarir una "estafa" que supera el milió d'euros al municipi

L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la primera tinent d'alcalde, Mar Lleixà, a la sala de premsa de l'Ajuntament de Tortosa
L'alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la primera tinent d'alcalde, Mar Lleixà, a la sala de premsa de l'Ajuntament de Tortosa | Jordi Marsal
Aguaita.cat
30 de juny del 2023
Actualitzat a les 12:33h
L'Ajuntament de Tortosa es personarà com a acusació particular en el cas Efial, que instrueix l'Audiència Nacional contra la suposada trama de corrupció que afecta diversos municipis catalans. L'alcalde, Jordi Jordan, ha anunciat que el govern de Movem/PSC i ERC votarà a favor de la moció que la CUP portarà al ple ordinari de dilluns demanant la personació. Ha recordat este va ser un dels compromisos dels grups progressistes durant la campanya electoral. "Volem tenir tota la informació i ens hem de personar a la causa com Ajuntament quan hi ha una resolució judicial que diu que se'ns ha estafat 1,055 milions d'euros de recursos públics. És normal que com a nou govern ens vulguem personar per saber què va passar", ha refermat.

La filtració del sumari del cas, fa dos mesos, va revelar que, després dels ajuntaments de Torredembarra i l'Ametlla de Mar, principals focus de la investigació de la trama, el de Tortosa havia estat el tercer més perjudicat en termes econòmics. Tot i això, no constava cap persona investigada en la branca tortosina del cas ni tampoc el consistori havia decidit presentar-se com a part perjudicada, com va fer l'Ametlla de Mar, per esclarir els fets i reclamar responsabilitats.

Ara, Jordan vol esmenar la plana de la seva antecessora a l'alcaldia, Meritxell Roigé (Junts per Tortosa), i que l'Ajuntament pugui tenir accés al sumari i a tota la informació relacionada. El cas agafa el nom de la consultora contractada pels consistoris que, suposadament, intervenia en l'adjudicació de contractes públics per dirigir-los específicament i eliminar la lliure competència. A Tortosa, la seva activitat estava vinculada, principalment, a l'empresa urbanística municipal GUMTSA, que presidia Roigé durant el període investigat.

L'exalcaldessa i ara cap de l'oposició, ja havia criticat l'anunci de la moció de la CUP com a "oportunista" i de "cortina de fum", a més d'acusar el govern i els cupaires de "fer oposició de l'oposició". "La senyora Roigé no ha assumit encara que està a l'oposició", ha subratllat el nou alcalde. "Aquest discurs no té cap tipus de sentit i nosaltres defensarem els interessos dels tortosins, volem esclarir els fets del cas Efial i, com han fet altres ajuntaments, el que farem serà personar-nos per saber què va passar i les afectacions per a la nostra ciutat", ha respost.

Jordan ha reiterat la seva sorpresa davant el fet que sent el "tercer ajuntament més afectat" i malgrat que la interlocutòria posi negre sobre blanc "coses força greus", el consistori encara no s'hagi personat en la causa. En aquest sentit, assegura desconèixer si esta inacció jurídica haja repercutit en el desenvolupament de la instrucció.

D'altra banda, el ple de dilluns a la tarda, el primer del nou mandat amb el nou govern de Movem/PSC i ERC al capdavant del consistori, aprovarà la proposta d'actualització de la delimitació entre els termes municipals del Perelló (Baix Ebre) i Tortosa. Tots dos ajuntaments han signat l'acord, així com la Direció General de l'Administració Local i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. El procediment continuarà els pròxims mesos amb la delimitació amb el terme de Santa Bàrbara (Montsià).