El sommelier d'ElBulli anima els viticultors terraltins a esprémer les singularitats de la garnatxa

Ferran Centelles demana un salt qualitatiu en la producció i promoció dels vins en una jornada del sector a Gandesa

Nombrosos professionals del sector del vi de la Terra Alta seguint la conferència del sommelier d'elBulli i director de Begudes d'elBulliFundation, Ferran Centelles, al celler Figueres de Gandesa
Nombrosos professionals del sector del vi de la Terra Alta seguint la conferència del sommelier d'elBulli i director de Begudes d'elBulliFundation, Ferran Centelles, al celler Figueres de Gandesa | Anna Ferràs
Aguaita.cat
29 de juny del 2023
Actualitzat a les 18:51h
El sommelier d'ElBulli i director de Begudes d'elBulliFundation, Ferran Centelles, ha animat els viticultors de la Terra Alta a esprémer "els seus valors intangibles". A partir dels resultats dels estudis que desenvolupen amb el projecte 'Sapiens del Vi', Centelles ha defensat que cal aprofundir en la recerca i innovació sobre la garnatxa i "explicar millor" esta varietat ancestral de la qual la Terra Alta és "bressol", en produeix el 33% mundial. També ha animat els professionals del sector a buscar estratègies "transversals" de promoció, "mirant cap a l'exterior", a reivindicar la cultura de l'esforç, els valors heretats dels ibers o el patrimoni modernista del món del vi, i a ser "valents" en la producció de vins "exclusius".

Un centenar d'empresaris i professionals dels cellers, la restauració i la viticultura de la Terra Alta han participat en la jornada 'Wine Tour' d'elBulliFundation i CaixaBank a Gandesa. El director de Begudes de la fundació, Ferran Centelles, ha parlat sobre les potencialitats per explorar en la varietat insígnia, la garnatxa, de les eines de promoció, de les singularitats i de la recerca científica que han fet amb Sapiens del Vi i que obre molts camins al sector. El projecte va començar fa cinc anys i "està a punt d'acabar", com ha apuntat Centelles. A partir del mètode Sapiens, s'ha buscat "explicar, replantejar, repensar el món del vi, per crear 'enciclopèdies' que serveixin a les futures generacions i per a explicar-lo arreu del món".

A la Terra Alta, per exemple, el sommelier ha destacat que el sector ha de reforçar i projectar totes les singularitats que té, com la varietat autòctona, el modernisme, el patrimoni, el paisatge o la cultura. "L'enoturisme, ho sento, però no existeix. Existeix el turisme i amb el cupatge amb la història o l'art, n'ha de treure partit el món del vi", ha defensat Centelles.

De fet, per al representant de la Fundació, el sector ha d'encaminar també la seva projecció en els seus "valors intangibles" perquè "els seus vins ja expressen territori" i aquest és "un valor no tan evident, ni fàcil" d'aconseguir. "La qualitat i la modernització dels cellers de la Terra Alta ha sigut bàsica, però ara es tracta d'explicar-ho i de fer entendre la història, de contar quin partit pot treure el client al tastar un vi de la Terra Alta", ha reivindicat.

Deures per als cellers terraltins

El sommelier ha posat deures als cellers i professionals del vi de la Terra Alta: "millorar i mirar cap a fora per explicar els seus vins al món" i guanyar "valor, preu i reconeixement". Concretament, Centelles ha proposat crear un centre d'interpretació iber del vi, a partir de les restes arqueològiques descobertes al jaciment del Coll del Moro, reivindicar el llegat de Gaudí a través de l'obra del seu deixeble César Martinell i les catedrals del vi, o crear un segell "únic i identificable" per a les ampolles de vi que representi tots aquests valors.

Recerca sobre la garnatxa

Sobre la garnatxa, una "varietat ancestral" que no se sap d'on ve, el sommelier d'elBulli també ha demanat més recerca, sobretot per trencar mites sobre la seva acidesa i frescor i per descobrir les potencialitats que té la varietat a partir del compost aromàtic TDN ( trimetil dihidronaftalen). Centelles ha animat la DO a treure rèdit de l'estudi científic japonès que analitza, segons l'ascens dels aromes, quina és la millor copa de vidre on servir cada vi i descobrir quina és "la copa de la garnatxa".

Marketing sensorial

Finalment, Ferran Centelles ha mostrat un estudi d'elBulliFundation, els resultats del qual es publicaran aviat, que demostra que cal "seduir" per promocionar un producte i que les recomanacions d'un vi han de respondre al "per què" i a les emocions, no a informacions descriptives.

Explicar històries fa augmentar el valor dels vins i ha posat un últim repte als productors de la Terra Alta. "No ha de fer por fer productes exclusius, vins magnífics a preus elevats", ha defensat, sobretot perquè és un segment de mercat on la sommelieria troba a faltar referències de la comarca. "Sigueu valents perquè si no es venen, són igualment productes que empenen", ha afegit.

Laboratori d'emprenedoria

El president de la DO Terra Alta, Joan Arrufí, ha agraït l'organització de la jornada convençut que "el món vitivinícola ha de continuar aprenent i escoltant" i ha defensat que és moment d'invertir per promocionar la comunicació de la feina que es fa a la comarca, després del creixement exponencial dels darrers anys i d'una presència dins i fora del país important - s'exporta el 55% de la producció -.

El 'Wine Tour' està organitzat per CaixaBank. El director territorial a Catalunya, Josep Maria Gonzàlez, ha apuntat que la voluntat és "oferir als clients experiències i ajudes més enllà dels seus productes financers" i que el món de l'emprenedoria pugui accedir al Caixa Banc Lab, una iniciativa amb diferents ajudes per a emprendre negocis o per a desenvolupar els que ja tenen en marxa.