Localitzat el segon niu de tortuga de la temporada al Delta de l'Ebre, amb 80 ous

Catorze ous seran incubats artificialment i la resta s'han dixat al niu, traslocat a una zona dunar

L'avís del rastre el van donar uns pescadors i a partir d'aquí es va organitzar l'operatiu tècnic.
L'avís del rastre el van donar uns pescadors i a partir d'aquí es va organitzar l'operatiu tècnic. | Cedida
Redacció
26 de juny del 2023
Actualitzat a les 16:57h
Este cap de setmana s’ha localitzat un nou niu de tortuga careta (Caretta caretta) al delta de l’Ebre, on fa poc ja es va descobrir un primer niu, en aquell cas amb 94 ous. Ara el segon niu localitzat en una platja deltaica esta temporada té 80 ous. 

Seguint el protocol d’actuació en estos casos, un total de 14 ous han estat traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) per amb la incubació artificial assegurar la seua viabilitat en cas de qualsevol contingència que es pogués produir a la platja. La resta s’han dixat al niu, que s’ha traslocat a una zona dunar per evitar el risc d’inundacions.

L’avís del rastre el va donar uns pescadors la matinada del dia 24 al 25 de juny. A partir d’aquí es va organitzar l’operatiu en què van participar tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, el CRAM, el CRARC i el Cos d’Agents Rurals.

Temporada de cria, de juny a octubre

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a principis del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les mares solen fer els nius entre mitjans de juny i finals de juliol, i les cries comencen a emergir a partir de principis d’agost fins a mitjans o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa uns 10 o 15 anys, el que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a reproduir-se.

Per garantir la viabilitat de la cria d’esta espècie, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural coordina els operatius per protegir els nius, en els quals també prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, el CRAM, el Cos d’Agent Rurals, la Xarxa de Conservació de la Natura, la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, Forestal Catalana i el Zoo de Barcelona. Enguany s’han introduït millores en el protocol que se seguix quan es localitza un niu per tal de fer-lo més eficaç i millorar la presa de decisions (per exemple, si cal traslladar el niu o guardar alguns ous per incubar-los en captivitat). També s’han introduït millores en altres aspectes que tenen a veure amb la presa de mostres científiques i veterinàries o el marcatge d’exemplars, entre d’altres.

L’any passat no es va localitzar cap niu a la costa catalana, mentre que el 2021 se’n van trobar cinc.

Com hem d’actuar si veiem una tortuga o localitzem un niu?

Les tortugues marines són molt vulnerables durant la seua fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d’incubació coincidix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. Per això, cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en este procés.

En cas que qualsevol persona trobe indicis de nidificació (ja sigui una femella a la sorra, rastres o cries), és important donar avís immediat al telèfon d’emergències 112 i no molestar, tocar o fotografiar amb flaix els animals ni trepitjar-ne els rastres. Cal recordar que la tortuga careta és una espècie protegida, declarada espècie amenaçada pel Govern de la Generalitat de Catalunya el 2022, en la categoria de Vulnerable.