Inici de les obres de l'aparcament de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, primer pas de l'ampliació

L'ICS incentiva que els sanitaris compartisquen vehicle i enllaça el bus llançadora amb els canvis de torn

Íngrid Roca, directora de Salut a l'Ebre, i Maria José Rallo, directora de l'HTVC, en la visita d'obres del nou aparcament del fossar del Sitjar
Íngrid Roca, directora de Salut a l'Ebre, i Maria José Rallo, directora de l'HTVC, en la visita d'obres del nou aparcament del fossar del Sitjar | Anna Ferràs
Aguaita.cat
21 de juny del 2023
Actualitzat a la 13:15h
Grues i operaris treballen des de dilluns al fossar del Sitjar, als peus de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), uns treballs de neteja de les muralles previs a la instal·lació de la infraestructura metàl·lica i provisional que tindrà tres pisos i capacitat per a 400 vehicles. Les obres s'allargaran quatre mesos i mig i els problemes d'estacionament i mobilitat es compensaran amb un bus llançadora que passarà pels principals pàrquings gratuïts de la ciutat. Eate enllaç s'ha encaixat als canvis de torn dels professionals per als quals s'ha creat una aplicació per compartir vehicle privat. És també una aposta per la sostenibilitat que "seria bo que continués en el futur", ha reivindicat la directora de l'HTVC, Maria José Rallo.

Tant la directorade Salut alesTerresdel'Ebre, ÍngridRoca, com la directora de l'HTVC, MariaJoséRallo, han celebratl'inici de les obres del nou aparcament provisional del fossar del Sitjar, una primera actuació que enceta el projecte d'ampliació de l'Hospital Verge de la Cinta.
 
Esta setmana els operaris han buidat i arrangen el fons del fossar, que fa d'aparcament del centre hospitalari des de fa anys, i amb el suport de grues, els operaris han començat a netejar la vegetació i la brutícia acumulada a les muralles de l'espai – declaratBCIN- on s'instal·larà el nou aparcament de tres plantes.

Els treballs, com ha apuntat Roca, s'allargaran18setmanes i s'han iniciat amb uns mesos de retard –estava previst al març – perquè Cultura i també la comissió d'experts han definit "recomanacions" i "ha esmenat certes consideracions tècniques" per "vetllar pels elements patrimonials". "En este sentit, estem tranquils, perquè hem fet cas als experts i aquesta comissió farà seguiment en tota l'execució de l'obra", ha garantit Íngrid Roca.
 

Els caps doobra expliquen a les responsables de Salut i l'HTVC l'execució de les obres que es fan al fossar del Sitjar Foto: Anna Ferràs


Nouedificiplafuncional
 
Quan l'aparcament estarà llest, començarà la construcció del nou edificiannex, d'uns 10.000metresquadrats, que es construirà davant de l'actualedificihospitalaridelVergedelaCinta. Els dosimmobles es connectaran amb una passarel·la per l'entrada principal i es donarà "accés des del centre de la ciutat" amb un ascensorurbà. El nou edifici annex albergarà l'àreaquirúrgica, tota la partd'esterilització, farmàcia i l'hospitaldedia.

La gerent de l'ICS ha recordat que l'ampliació "és una reivindicació de fa molt temps per part dels professionals" que necessiten "disposar d'unes instal·lacions adients i adequades" i que ha de permetre "millorar la qualitat assistencial" dels usuaris. "Estan molts satisfets que per fi comencem a materialitzar recursos al territori, que és una necessitat de present, i que en paral·lel treballem per aquest nou hospital de referència a l'Ebre, que no és tan sols voluntat del Departament de Salut i de Govern sinó que hem passat a l'acció, a la concreció. No són només bones paraules", ha afegit Roca.

La directora deSalut ha avançat que ultimen el pladedimensionament, la primerapart del plafuncional del nouhospitaldereferència a l'Ebre, el document de "necessitats, projecció de població i de la nova cartera de serveis que ha de contemplar". Íngrid Roca ha assenyalat que el pressupost de 2023 inclou una partida per fer l'encàrrec a Infraestructures.cat de l'estudi de la idoneïtat dels terrenys i la segona part de la redacció del pla funcional. Roca ha recordat que cal enllestir la cessió dels terrenys, "que està pendent".

Mésbusosi vehicle compartit
 
Per facilitat l'accés a l'hospital de professionals i usuaris mentre es fa el nou aparcament, s'han pres diferents iniciatives. D'una banda, s'ha reforçat el servei de transport públic amb un bus llançadora que passa per totes grans àrees d'aparcament gratuït de Tortosa, com el Betània, Temple, Remolins, o el nou aparcament de Renfe.
 
Els busos s'han adaptat perquè coincidisquen amb els canvis de torn dels sanitaris. Per exemple, s'ha posat un bus que surt de Tortosa a quarts de deu de la nit i torna a baixa de l'hospital a un quart d'onze per fer el relleu del torn de tarda i nit. També s'ha habilitat una aplicació perquè compartisquenvehiclesprivats, "un BlablaCar de l'ICS".

Respecte dels pacients, quan reben el missatge de recordatori de les seues visites, també rebenunenllaç on poden trobar totes les indicacions per accedir al centre en transportpúblic, a peu, o amb vehicleprivat. MariaJoséRallo, directora de l'HTVC, ha apuntat que s'ha reforçatl'atenció dels zeladors a la porta principal del centre perquè ajuden les persones amb mobilitatreduïda. En aquests casos, es recomana als usuaris que vinguen amb dos acompanyats perquè un els ajude a arribar a la visita o prova mentre l'altre busca aparcament. Finalment, s'han traslladat moltes visites de consultes externes a la tarda per esponjar l'arribada de pacients.