La Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l'Ebre presenta un recurs contra el nou aparcament del Fossat

L'aparcament provisional del fossat forma part del conjunt emmurallat de Tortosa i està catalogat Bé d'Interès Nacional

El camí de terra de l'aparcament del Fossat on hi ha previst la construcció d'un aparcament mòbil de tres plantes
El camí de terra de l'aparcament del Fossat on hi ha previst la construcció d'un aparcament mòbil de tres plantes | Cedida
Aguaita.cat
19 de juny del 2023
Actualitzat el 20 de juny a les 10:07h
La Plataforma per un NouHospital–Universitari- de  les Terresdel’Ebre, en data 8 de juny, varebre de part de l’anterior Junta de Govern local, encapçalada per l’exalcaldessaMeritxellRoigé, la notificaciód’acord en la qual se’ls anunciava la desestimació de les al·legacions referents a la concessió del permísd’obres per la instal·lació, amb caràcter provisional, d’un aparcamentsituat al fossardelSitjar.

"D’acord amb els drets que ens assisteixen i que el mateix document de resolució contempla en la seua part concloent, la Plataforma per un nou hospital-universitari-de les Terres de l’Ebre, hapresentat el corresponent recurs, tot notificant-ho al propiAjuntament, així com a la delegaciódelDepartamentdeCultura de la Generalitat", explica la Plantada en el comunicat.

La disconformitat amb la resolució que pren l’antiga Junta de Govern de l’Ajuntament de Tortosa pivota al voltant de dos aspectes que la Plataforma per un Nou Hospital  a les Terres de l'Ebre consideren fonamentals. "El primer fa referència al lloc on s’ubicarà esta estructura metàl·lica, un espai que la clau V del POUM cataloga com sistema d’equipaments, parcs i jardins, obviant, bé siga per ignorància, bé sigui per interès, que aquest espai, el fossar del Sitjar, està catalogat com un espaiBCIN (culturald’interèsnacional) i que, en conseqüència, mereix un tractament diferencial respecte al d’altres espais catalogats de semblant manera. No sabem, al respecte, si el Departament de Cultura i en concret la Comissió de Patrimoni ho té així de clar", expliquen.

El segon aspecte guarda relació amb el que han esmentat anteriorment. "En la resolució que se’ns ha fet arribar i, en concret, en l’apartat de condicions particulars, es diu: La intervenció en el Monument (muralla i estructures medievals) s’ha de limitar a esbrossada i neteja de la vegetació, acompanyada de la consolidació bàsica, amb el control arqueològic i la intervenció de tècnics en restauració, per tal de garantir que no hi hagi pèrdua de valors arqueològics del monument".

"Al respecte, i així ho hem expressat en el nostre escrit, apuntem un seguit d’accions que, en un principi, no es veuen reflectides en la resolució rebuda. I així, tot recordant que ens trobem en un espai BCIN, considerem necessari que abans de fer qualsevol moviment de terres per a fer els fonaments que haurà de tenir l’estructura de l’aparcament, caldrà fer prèviament, les prospeccions arqueològiques per personal especialitzat, per tal de constatar les restes que hi puguin haver en ser un espai protegit. En cas que n’hi hagin, s’hauran d’excavar i decidir com actuar d’acord amb la legislació vigent i el que disposi el Departament de Cultura de la Generalitat". 

També cal precisar que, si cal fer cap mena d’intervenció o consolidació en les muralles, caldrà prèviament, fer el corresponent projecte que haurà de ser aprovat amb el vistiplau de la Comissió de Patrimoni i de la Generalitat, atès que el permís es va demanar per a construir una estructura exempta en el fossar del Sitjar; "altrament, s’estaria vulnerant la legislació de patrimoni ( article 43 i següents de la LPC)", precisa la Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l'Ebre. 

"L’escenari on està ubicat l’hospital Verge de la Cinta, és un escenari “complex i complicat” i una ciutat que destina 210.000 euros del pressupost municipal per protegit i arranjar les seves muralles n’ha de ser conscient i conseqüent", reiteren.

"Des de la Plataforma considerem un despropòsit el pla d’obres que es vol dur a terme, i no tan sols perquè pensem que aquestes acabaran condicionant la construcció del nou i necessari hospital universitari, sinó perquè tot i la desmesurada inversió, no resoldran els problemes que representen l’accés, els espais i la ubicació –entorn protegit- amb el risc de malmetre aquest patrimoni que es vol protegir, tot repetint errors passats.
Com ha passat amb l’anterior govern de la ciutat, també amb el nou estem oberts al diàleg i a la transparència, en l’esperit constructiu propi dels qui volem lo millor per a la nostra gent i les nostres terres, sense defallir en l’assoliment de la nostra raó de ser: un nou hospital universitari de les Terres de l’Ebre".

"Esperem la resposta de l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua) a una consulta formulada sobre els terrenys on ha d’anar situat el nou hospital, i properament ens reunirem amb el nou alcalde i amb la gerent dels ServeisTerritorialsdeSalut tot continuant la nostra tasca que ens apropE a l’assoliment de l’objectiu marcat.
Sisco Lahosa, portaveu de la Plataforma per un nou hospital de les Terres de l’Ebre", conclouen.