El COPATE farà quatre tractaments als arrossars del Delta i tractarà els conreus ecològics

El Consorci confia incrementar l'eficàcia tot i les incerteses per l'efecte de la sequera i les restriccions en la plaga

El president del COPATE, Xavier Faura, observa com els tècnics preparen el BTI per carregar el avions que fan els tractaments contra els mosquits al Delta
El president del COPATE, Xavier Faura, observa com els tècnics preparen el BTI per carregar el avions que fan els tractaments contra els mosquits al Delta | Anna Ferràs
Aguaita.cat
13 de juny del 2023
Actualitzat a les 14:17h
ElConsorcidePolítiquesAmbientalsdelesTerresdel'Ebre (COPATE) ha iniciat este dimarts els tractaments contra la plagademosquit en els arrossarsperimetrals de les zonesurbanes del deltadel'Ebre. La novetat enguany és que esfarà "el reivindicat" quarttractament per millorarl'eficàcia i reduirlapoblació dels mosquits en ple estiu. El permís que ha rebut el Consorci per poder abocar el biocida en els conreus de cultiu ecològic, també ha de contribuir-hi. Tanmateix, és "un any especial i de proves" per la sequera i les restriccions de regadiu que estan patint els arrossaires i no serà "fins a la tardor" que es podrà valorar l'impacte sobre la plaga, com ha apuntat el director de l'àreadeSalubritat del COPATE, RaülEscosa.

Per poder fer un quart tractament, este dimarts s'ha iniciat el primer de la 33acampanya de tractaments contra els mosquitsalsarrossarsperiurbans del Delta. Es fa "unes setmanes abans del que és habitual" i en dos o tres dies es preveu que estigui acabat, després que hagi plogut aquesta matinada i el temps haja fet una mica "la guitza" en l'arrencada de l'operació. 

El president del COPATE, XavierFaura, ha remarcat que es preveu millorar l'eficàcia dels tractaments a les zones periurbanes dels municipis del Delta també perquè enguany es podrà tractar sobre els arrossars que fan cultiu ecològic. "Poder fumigar tota la zona perimetral - dels pobles – augmenta l'eficàcia sensiblement i es notarà la millora", ha defensat. Caldrà veure amb el balanç de la campanya a la tardor si este quart tractament es consolida i s'implementa o es descarta per als pròxims estius.

El COPATE compta amb un pressupost d'1,6milionsd'euros enguany per poder fer les campanyes contra el mosquit al Delta, on també es fan nombrosos tractaments sobre els espais naturals on proliferen més les poblacions de mosquit, i de la mosca negra al riu Ebre. La meitat el paga la Generalitat, i l'altra meitat ho paguen les diputacionsdeTarragona i Lleida i els municipis afectats. El cost enguany s'ha disparat per un augment de costos tant del producte biocida com dels carburants, entre d'altres.
 

Un avió aterra entre dos arrossars als Delta Foto: Anna Ferràs



El director tècnic del COPATE, Raül Escosa, ha recordat que dels arrossarsinundats, on les femellesponen les larves, només es fa un tractament del 10% de la superfície, unes 2.000 hectàrees de les més de 20.000 que es conreen al delta de l'Ebre. "No es pot fer d'altra manera i es fa així per tractar els més propers als nuclis habitats que s'ha demostrat prou eficaç", ha dit. Escosa també ha remarcat que el quart tractament serà molt eficaç per "millorar la qualitat de vida i de sanitat dels habitants i visitants" del Delta. El director de Salubritat del consorci confia que serà una campanya "amb pocs mosquits".

Recuperantelcalendaridelamoscanegra
 
El COPATE també començarà esta setmana els mostrejos de la moscanegra als riusEbre i Segre i preveuen poder fer el tercer tractament sobre el 20 o el 21 de juny, aproximadament. El segon tractament es va retardar per un contratemps en el concurs per comprar el BTI i també per greu avaria de l'helicòpter que pot fer els tractaments al riu. "Anirem recuperant aquest retard que hem tingut i no crec que afecti la població de mosca adulta i els ciutadans no se'n ressentiran", ha defensat Escosa.