Una xiqueta nascuda a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa salva la vida gràcies a l'ECMO pediàtric

L’Aisha, que va néixer el 4 de març amb problemes pulmonars, s’ha recuperat satisfactòriament

Representants de tots els dispositius del programa de l'ECMO pediàtric, el conseller Balcells, l'Aisha i la seua mare, este matí amb l'ambulància especialitzada
Representants de tots els dispositius del programa de l'ECMO pediàtric, el conseller Balcells, l'Aisha i la seua mare, este matí amb l'ambulància especialitzada | Departament de Salut
Aguaita.cat
19 de maig del 2023
Actualitzat el 22 de maig a les 9:59h
L’Aisha és una pacientpediàtrica que va néixer amb problemespulmonars després d'un part amb aspiraciódemeconi. “La complicació que patia l’Aisha era greu i necessitava d’esta tècnica complexa, l’ECMOpediàtric, que li ha salvat la vida”, ha celebrat avui el consellerdeSalut, ManelBalcellsDíaz, en roda de premsa.
 
Quan va néixer l’Aisha, el 4 de març a l'HospitalVergedelaCintadeTortosa. Un equip format per 12 professionals del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona i de l’Hospital Sant Joan de Déu, va desplaçar-se fins a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, on es trobava ingressada la nena, per iniciar la teràpia amb ECMO i traslladar-la en ambulància medicalitzada pediàtrica, a l’Hospital Universitari Vall d'Hebron.
 
El conseller Balcells ha insistit en labor coordinada del Sistema de Salut: “El que sobretot li ha salvat la vida a l’Aisha ha estat el treball coordinat entre els dos grans hospitals de referència en patologia pediàtrica, Vall d’Hebron i Sant Joan de Deu, treballant conjuntament amb un equip especialitzat del SEM adequat per fer aquest tipus de trasllat, que és complex. I tots plegats configurant un equip de treball unificat que ha permès que, després d’estar a l’UCI pediàtrica el temps necessari, a dia d’avui, tinguem a l’Aisha aquí.”

La teràpiaECMO és l’oxigenació per membrana extracorpòria que proporciona suport cardíac i respiratori prolongat a pacients, els pulmons i cor dels quals són incapaços de desenvolupar les seves funcions vitals amb normalitat. Això comporta l’extracció de la sang del cos per a la seva oxigenació i el retorn posterior al cos.
 
Després de gairebé 10 dies amb ECMO, i prop de dos mesos d’ingrés, l’Aisha s’ha pogut recuperar gràcies a la ràpida actuació i coordinació dels equips professionals que han intervingut en tot el procés. La bebè forma part dels pocs casos de pacients pediàtrics, 10 durant els últims 3 anys a Catalunya, que han requerit un trasllat amb ECMO per a poder sobreviure.
 
El conseller de Salut ha recordat que l’ECMO pediàtric no és nou, però que “el cas de d’èxit de l’Aisha, un procediment coordinat de sistema com este, s’ha convertit en un programa estable que ens permet ser garantistes. Perquè quan passi un cas complex com este, allà on passe i passe el dia i a l’hora que passi a tot el territori, tingui garantida l’atenció i el trasllat amb ECMO”, ha reblat Balcells. Gràcies a aquest nou programa de trasllat amb ECMO pediàtric, el Sistema de Salut de Catalunya pot garantir una assistència d’alt nivell a qualsevol punt del territori català i el seu trasllat en ambulàncies d’alta complexitat pediàtrica a un centre d’alta tecnologia.
 
A més, el conseller Balcells ha remarcat que este programa “és referència al conjunt de l’Estat, i em fa il·lusió dir que aquest servei ja s’ha ofert en més de 10 ocasions, des del nostre sistema de salut, per a casos que són fora de Catalunya. És a dir, quan hi ha necessitat d’aquest servei d’atenció i trasllat complex, sempre que se’ns ha requerit des de qualsevol lloc de l’Estat, hem respost, i hem fet el trasllat amb aquesta complexitat”.

ElSEMPediàtric.
 
Format per més de 60professionals especialitzats dels hospitals de Sant Joan de Déu, Vall d’Hebron, Sant Pau i la Santa Creu i de l’Hospital Parc Taulí, i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), realitza al voltant de 1.200 assistències i trasllats anuals a qualsevol punt del territori català i andorrà, de les quals un 45% són de pacients nounats. De totes estes assistències i trasllats, una petita part són de pacients crítics complexos que requereixen de la tècnicaECMO.
 
El SEM Pediàtric compta amb dos ambulàncies de suport vital avançat pediàtric equipades amb material d’electromedicina d’última generació situades a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron i a l’Hospital Sant Joan de Déu, i amb l’helicòpter medicalitzat del SEM amb la Base pediàtrica als hospitals de Sant Pau i Parc Taulí.
 
Este dispositiu es veu reforçat amb una ambulància pediàtrica de reserva quan es produeix un cas de trasllat amb ECMO per poder mantenir l’activitat a tot el territori. També, durant el període de bronquiolitis que va de desembre a març, el SEM Pediàtric es reforça amb una tercera ambulància. A la Central de Coordinació Sanitària del SEM hi ha un pediatre consultor de les bases SEM pediàtriques que coordina aquesta activitat les 24 hores del dia.