‘Sempre acompanyats’, nou projecte pilot per a les persones grans a Tortosa

L’Obra Social La Caixa, la Creu Roja i l’Ajuntament han presentat este matí el nou projecte, que comença a funcionar com a prova pilot al municipi

Redacció
17 de setembre del 2014
Presentació del projecte este matí a l'Ajuntament de Tortosa.
Presentació del projecte este matí a l'Ajuntament de Tortosa. | Ajuntament de Tortosa
Presentació del projecte este matí a l'ajuntament de Tortosa. Foto: Ajuntament de Tortosa

L’Obra Social La Caixa, la Creu Roja i l’Ajuntament de Tortosa han presentat este matí el nou projecte, Sempre acompanyats, que comença a funcionar com a prova pilot al municipi. L’objectiu de la iniciativa és reduir el fenomen de la soledat no volguda entre les persones grans, a través d’un nou model d’intervenció comunitària que incloga accions de caràcter preventiu i d’intervenció directa en els casos detectats per millorar-ne la qualitat de vida.

I és que este sentiment de solitud, mantingut durant el temps, pot afectar la salut de la persona gran. El projecte, en una primera fase, construirà una xarxa de suport que englobe tots els ens, entitats i administracions que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones grans. Així es podran prevenir, detectar i atendre més casos i, a més, d’una manera integral i coordinada.

A Tortosa, les persones majors de 65 anys representen el 18,40 % de la població. De la població que viu sola a la ciutat, les persones grans en representen el 25,36 % (1.620 persones).

L’impacte de la crisi socioeconòmica actual ha agreujat la situació de les persones grans. Segons l’Informe de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya sobre l’impacte de la crisi en les persones grans (juliol de 2012), 1 de cada 3 persones grans han hagut d’ajudar per primer cop un familiar, el 13 % han deixat de rebre algun ajut, el 6,5 % han hagut d’acollir un familiar i el 19 % no poden menjar amb regularitat ni carn ni peix.

El projecte s’emmarca en el programa de gent gran que l’Obra Social La Caixa du a terme a Tortosa, a través d’un centre de gent gran propi, programa en què han participat un total de 2.144 usuaris el 2013. Ara, l’entitat torna a apostar per posar en marxa nous projectes al municipi dirigits a millorar la qualitat de vida de les persones més vulnerables.

D'altra banda, Creu Roja Catalunya fa més de 25 anys que treballa al costat de les persones grans i les seues famílies. A Tortosa , el 2013 es van atendre 171 persones grans, a través de diferents programes de suport i promoció de l’autonomia personal reaitzant un total de 2.022 accions entre trucades telefòniques de seguiment, tallers, sortides, visites i acompanyaments individualitzats, el servei de teleassistència o prestacions bàsiques a persones amb majors dificultats econòmiques en el context de crisi, i amb la participació de 7 voluntaris.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, i el director de l’àrea social de fundació La Caixa, Marc Simón, han presentat este matí el nou projecte.