El Museu de la Vida Rural, un espai per gaudir en família este estiu

El museu conté un extens fons de peces en exposició permanent relacionades amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis

El Museu de la Vida Rural compta amb un seguit d'activitats per gaudir de les vacances de  Setmana Santa en família
El Museu de la Vida Rural compta amb un seguit d'activitats per gaudir de les vacances de Setmana Santa en família | Museu de la Vida Rural
Aguaita.cat
28 de març del 2023
Actualitzat el 17 de juliol a les 11:37h
El Museu de la Vida Rural, situat a l'Espluga de Francolí és l'espai ideal per gaudir d'un estiu en Família.
 
El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla ha dissenyat un seguit d'activitats pensades per a un públic familiar que podeu gaudir durant tot l'any, però especialment durant estes vacances.
 
Unmuseuidealperalesfamílies
 
El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla està a l'Espluga de Francolí, a la comarca de la Conca de Barberà de Tarragona. En el museu es pretén mostrar al públic els objectes utilitzats per les persones que treballaven en el món rural. S'exposen peces relacionades amb l'agricultura, els oficis i la societat.
 
És un museu ideal per a anar amb infants  perquè els audiovisuals els ajuden a entendre com era la vida dels nostres iaios i iaies o aprenen coses tan bàsiques com com és fa l'oli, la farina o el vi.
 
Activitatsambxiquetsixiquetes
 
Eljocdepistes
 
El joc de pistes és una de les activitats que el museu de la vida rural proposa per als més menurs. El joc comença amb el fet que a la nit ha aparegut al museu un gat a qui li feia mal una pota. A l’hort del museu hi ha una planta que pot ajudar a curar este mal, però no es recorda quina és! La Clara, l’encarregada de l’hort, sí que ho sap, tot i que no vol dir  de quina planta es tracta i convida a descobrir-ho en família.
 
El joc de pistes farà anar a tota la família a peu per tot el museu resolent diversos enigmes que ens ajudaran a esbrinar quina és la planta que curarà la pota del gat.
 
Us hi apunteu? Sereu capaços de resoldre tots els enigmes que la Clara us proposa?
 
Lacapsadel’àvia
 
Imagina que un dia trobes un capsa de galetes antiga, però a dins no hi trobes dolços sinó records de la teva àvia. La capsa de l’àvia és l’audioguia del Museu de la Vida Rural i està pensada per a majors de 9 anys. Interpretada per Lluís Soler i Júlia Creus, té un format de relat pensat per a majors de 9 anys i actua com a complement a la visita habitual a col·lecció permanent.
 
Hi trobaràs una història, que comença amb el descobriment que fa la Marta -la protagonista- dels escrits i records que la seva àvia conservava en una antiga capsa de carquinyolis i que t’acompanyarà durant la visita a les diferents sales del museu des d’un context històric i emocional.
 

Grans i menut poden gaudir de les propostes que planteja el Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí Foto: Museu de la Vida Rural

 
Laludoteca
 
La Sala de l’arbre del Museu de la Vida Rural acull la ludoteca, un espai de lectura i joc autònom pensat per a famílies i obert al públic de manera lliure, creat en sincronia amb els eixos de treball del museu, on hi podem trobar llibres, contes, jocs de taula col·laboratius i molt més.
 
Un espai d’inspiració i entreteniment que alhora ens permet agafar idees per donar respostes creatives als reptes d’avui i de demà.
 

Activitats familiars al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí Foto: Museu de la Vida Rural
 

ElMuseu
 
El Museu de la Vida Rural és un centre cultural que, a partir de la preservació de la memòria, posa en debat els processos de transformació social des de l’òptica del món rural.
 
El museu conté un extens fons de peces en exposició permanent relacionades amb la societat, la cultura, l’agricultura, l’art i els oficis, elements que s’afegeixen de forma holística a un patrimoni cultural, tecnològic, biològic, econòmic i paisatgístic en una xarxa complexa de valor incalculable. La proposta expositiva de l’MVR mostra també com les diferents revolucions industrials i tecnològiques, incloent-hi l’actual, ens aboquen a un present urbà i global ple de preguntes en què la vostra col·laboració i participació són indispensables.
 
La col·lecció de l’MVR es divideix en 12 seccions instal·lades museogràficament en els 5.500 m2 dels diferents edificis del museu, amb diverses escenografies, 18 audiovisuals i un ciclorama–calidoscopi de grans dimensions.
 
Els espais exteriors, l’arquitectura, les obres d’art i la programació d’activitats i exposicions temporals completen una experiència per a tots els públics que s’aprofita de manera diferent en cada etapa de la vida i en cada nova visita.
 
Experimentar en primera persona l’MVR permet recórrer, a través del temps i fins a una actualitat projectada al futur, tot un coneixement acumulat i analitzar com la petjada de la humanitat ha transformat el territori i les relacions entre els seus habitants al llarg del temps, així com la transcendència de les accions que han de permetre acostar-nos a la plena sostenibilitat des de tots els punts de vista.
 

Museu de la Vida Rural, a l'Espluga de Francolí Foto: Museu de la Vida Rural

 
«TROSDEDONA»
Exposiciótemporaldeproducciópròpia
 
En un món en què la producció ha eclipsat la importància de les cures, l’exposició TROS DE DONA reivindica el paper de les dones al llarg de la història posant en valor les moltes tasques diàries i necessàries pel sosteniment de la vida; tasques sovint invisibles, però imprescindibles. Tasques que necessiten de noves mirades per assolir un futur diferent amb una corresponsabilitat real.
 
Comissariada per Anna Maria Andevert, aquest nova exposició de producció pròpia neix com a conseqüència d’un projecte d’investigació impulsat pel Museu i realitzat per Catalina Gayà Morlà, Judith Ruiz Crosas i Laia Seró Moreno sobre la presència de les dones en l’exposició permanent del Museu. Arran d’aquesta investigació i d’un treball conjunt amb una quarantena de dones de l’entorn més proper, s’evidencia que el relat etnològic posa el focus en les tasques materials i productives, eclipsant aquelles vitals i imprescindibles com són les tasques reproductives. Per això l’objectiu d’aquesta exposició és el de reconèixer el valor de totes aquestes tasques però també la importància del paper de les dones en qüestions educatives, afectives, ambientals, sanitàries, físiques, socials i domèstiques.
 
Estructurada en quatre àmbits (casa, carrer, cos i terra), a més d’un gran nombre de peces de la col·lecció del Museu (algunes mai exposades fins ara) l’exposició compta amb instal·lacions artístiques, videoart, escultures, gravats, fotografies o infografies, entre altres disciplines. Durant el recorregut les peces etnogràfiques i històriques dialoguen amb obres artístiques contemporànies de creadores com la fotògrafa Joana Biarnés, les artistes Maria Ruido, Anna Dot, Mercedes Pimiento, Beatrice Bizot, Mònica Galera o del col·lectiu de dones artistes Leftovers.
 

Exposició temporal al Museu de la Vida Rural Foto: Museu de la Vida Rural

 
HorarisdelMuseudelaVidaRural2023
 
De dimarts a dissabte:
de 10.30 a 18.30 h
Diumenges i festius:
de 10.30 a 14 h
Dies festius, diumenges i dilluns en què obrim tot el dia
7, 9 i 30 d’abril | 4, 5 i 24 de juny | 28 de juliol | 13, 14 i 15 d’agost | 10 de setembre | 12 d’octubre | 6 i 8 de desembre
 
Dies laborables en què obrim només durant el matí
 
5 de gener | 24 i 31 de desembre
 
Dies de tancament
 
dilluns no festius* | 1 i 6 de gener | 31 de juliol | 25 i 26 de desembre
 
*Per a grups, obert els dilluns no festius amb reserva prèvia.
 
TARIFES D’ENTRADA
ENTRADA INDIVIDUAL
 
Adults: 6 €
 
Entrada reduïda: 4,50 €
Jubilats, pensionistes, estudiants, Carnet d’Alberguista, socis del RACC, socis de Plataforma per la Llengua, Carnet Cultural de la Ruta del Cister.
 
Entrada gratuïta:
Menors de 18 anys, Carnet Jove, persones amb discapacitat, persones en situació d’atur, docents, membres de l’ICOM, Carnet Recercat, carnet de Cavall Fort
 
Exposicions temporals: 3 €
(Gratuïtes amb l’entrada al museu)
 
Si ets subscriptor o soci d’una altra entitat, consulta per telèfon o a recepció si disposes d’algun descompte en l’entrada.
 
______________________________
 
ENTRADA EN GRUP (+ 20 persones)
 
Grups d’adults: 4,50 € per visitant
Grups de jubilats: 4 € per visitant
Activitats escolars: 3,90 € per alumne
 
______________________________
 
VISITA GUIADA
 
La visita al museu pot ser guiada. El preu del servei de guiatge és de 90 € per grup (màxim de 30 persones per grup).