El feminisme exhibix força en la manifestació del 8-M a Tortosa

Mig miler de persones secunden la convocatòria unitària de la Vaga Feminista Terres de l'Ebre

Un moment de la manifestació unitària a Tortosa.
Un moment de la manifestació unitària a Tortosa. | Sílvia Berbís
Sílvia Berbís
08 de març del 2023
Actualitzat el 09 de març a les 8:06h
"Sense feminisme no hi ha futur". Este ha estat el lema imprès en la pancarta que ha obert la manifestació que ha pres els carrers de Tortosa este 8-M, amb mig miler de persones al darrera. Convocades per la Vaga Feminista de les Terres de l'Ebre, les manifestants han denunciaven les desigualtats que seguixen condicionant la societat en funció del gènere, en una protesta transversal que proclamava els valors del feminisme contra la violència, contra el racisme, contra el capitalisme. 

"Patriarcat i capital, aliança criminal", "Maternitat lliure i desitjada", "Traieu els rosaris dels nostres ovaris", "Vull ser lliure, no valenta", "No son mortes, son assassinades", "Per la llibertat, foc al patriarcat" o "Visca la lluita feminista" han estat algunes de les proclames que han passejat en veu de dona pels carrers de Tortosa. La manifestació, que ha sortit de la plaça Barcelona, ha circulat amb tranquil·litat i punys enlaire per l'avinguda de la Generalitat, la plaça de l'Àngel, el carrer Sant Blai, el carrer Cervantes, el lateral de la plaça Alfons XII i l'avinguda Generalitat de nou per tornar al punt d'origen, on inicialment les manifestants han pogut escriure missatges reivindicatius en les pancartes preparades al terra. Sobre treball, sobre sexualitat, sobre sanitat, educació, maternitat, família... Cadascú ha tingut l'oportunitat de dipositar el seu desig escrit, la seua recriminació. El mateix que han fet amb les pancartes que han enlairat durant la marxa: "Doneu gràcies que només demanem respecte, no venjança", "Per ma iaia, per ma mama, per ma germana, per mi, per totes", deien algunes.

Un cop a la plaça Barcelona, diverses membres de l'Assemblea Vaga Feminista ha llegit un manifest replet d'arguments. "Si volem un futur amb justícia i desenvolupar vides plenes amb justícia i llibertat, cal posar el feminisme al centre, i per això ens tornem a trobar al carrer, a l'espai públic que se'ns pren cada dia, per recordar la discriminació que patim les dones i cridar ben fort que el feminisme és l'única forma de combatre el sistema patriarcal", ha afirmat Selene Alberich. La discriminació salarial, la repulsa als feminicidis i les agressions masclistes, el suport al col·lectiu trans, a les persones migrants o les orientacions sexuals allunyades de l'heterosexualitat, i la lluita contra el sistema patriarcal, racista i capitalista han estat els eixos de la protesta d'este 8-M.

No han faltat tampoc les referències a la més recent actualitat política: "En los últims dies hem assistit com els partits que governen a l'Estat han estat pugnant per qui capitalitza el feminisme a nivell mediàtic amb disputes sobre la llei de garantia de llibertat sexual, l'anomenada llei de només si és si mentre la dreta es fregava les mans, i com si no fos prou vergonyós els mitjans de comunicació s'ha generat el pànic amb notícies explicant que sortien violadors al carrer quan en realitat en termes generals esta llei el que fa és endurir les penes i té coses positives, com reconèixer que per parlar de violació no cal que la dona opose resistència", han advertit les portaveus del moviment. "Però des del feminisme ho tenim molt clar, el codi penal no pot ser l'única mesura de transformació social i d'abordatge de les violències, només a través del codi penal no transformarem la societat, el feminisme ha d'apostar per la transformació de les conductes i no pas per la sanció i el càstig", han afegit.

El feminisme, com a moviment transversal de millora social, ha pres de nou la veu per un dia amb la convicció que no hi haurà futur sense ell.