El Consell Comarcal del Baix Ebre crearà el primer obrador alimentari públic compartit del territori

Este servei s'instal·larà a l'espai cuina d'EbreTerra, a Deltebre

Presentació del primer obrador alimentari públic compartit de les Terres de l'Ebre
Presentació del primer obrador alimentari públic compartit de les Terres de l'Ebre | Consell Comarcal del Baix Ebre
Aguaita
07 de març del 2023
Actualitzat a les 12:47h
El ConsellComarcaldelBaixEbre crearà el primerobradoralimentaripúbliccompartit de les Terresdel'Ebre, un servei que s'instal·larà a l'espai cuina d'EbreTerra. Actualment, en este espai s'organitzen cursos i jornades i amb este projecte s'ampliaran els usos de les instal·lacions a la vegada que es donarà valor afegit a la producció agroalimentària ebrenca. El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, XavierFaura i la consellera comarcal d'EbreTerra, LauraFabra, han presentat avui el projecte en roda de premsa.

"EbreTerra és l'espai idoni per ser utilitzat per part d'empreses agroalimentàries, aquí disposaran d'un espai equipat per començar l'activitat i evitar una inversió inicial potent en maquinària, podran testar el seu producte", ha explicat Faura. Esta actuació suposarà una inversió de 112.064 euros, un pressupost que inclou la dedicació de personal, la realització d'obres d'adaptació, la compra i instal·lació de maquinària. També s'incrementarà la potència elèctrica de la cuina i es tramitarà l'expedient de registre sanitari de les instal·lacions.

El Consell Comarcal ha sol·licitat un ajut de la Generalitat, concretament de la línia de creació i millora dels obradors agroalimentaris compartits, dins del paquet d'ajuts per al foment de la transformació del sistema agroalimentari. Una subvenció que pot cobrir fins al 60% del cost total del projecte.

La previsió del govern comarcal és posar en marxa l'obrador compartit el pròxim mes de setembre. De fet, des de l'àrea d'Activació Econòmica del Consell s'ha fet una feina de prospecció amb la participació d'un total de 37 projectes empresarials que han manifestat el seu interès en l'obrador per realitzar diferents transformacions i elaboracions com ara: farina d'arròs, de garrofa, de la pell dels cítrics, vinagres, productes semielaborats, conserves, etc. "Posarem en marxa un servei que és una reivindicació del sector", ha dit Faura.

A més, les empreses de l'obrador rebran l'acompanyament i suport empresarial de BaixEbreInnova, amb l'objectiu d'impulsar l'economia i crear llocs de treball. També s'impulsarà la innovació a través de la col·laboració amb els centres de formació del territori: l'EscolaAgràriad'Amposta i l'institutMontsià. En este sentit, la plantilla docent de l'institut Montsià ha participat activament en el procés de configuració de l'obrador i es signarà un conveni de col·laboració perquè l'alumnat del centre faci l'assessorament dels processos tecnoalimentaris. També el COPATE, com a gestor de la marca Terres de l'Ebre, ReservadelaBiosfera, serà un aliat d'esta iniciativa.

Quant als projectes que podran fer servir l'obrador, el Consell Comarcal ha determinat un seguit de criteris de priorització entre els quals s'inclouen que els promotors siguin persones joves, dones, projectes inscrits al registre d'operadors ecològics o de producció integrada, projectes en segell de venda de proximitat o acreditats amb la marxa Reserva de la Biosfera.