Gandesa serà este cap de setmana la seu del II Congrés Internacional La Guerra Civil a les Terres de l'Ebre

S'impartiran dotze conferències, es farà una extensió a Móra d'Ebre dissabte 4 i dos visites guiades a espais històrics, entre altres

Pierre Daura (1896-1976). Autoportrait en soldat, 1938.
Pierre Daura (1896-1976). Autoportrait en soldat, 1938. | Photo Musée d’art Hyacinthe Rigaud / Pascale Marchesan
Redacció
28 de febrer del 2023
Actualitzat a les 18:37h
La tarda del passat divendres 17 de febrer de 2023 es va donar el tret de sortida al II Congrés Internacional “La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)” al Museu de Tortosa, amb la presentació i una sessió prèvia a Tortosa. El congrés però es desenvoluparà al llarg dels dies 3, 4 i 5 de març de 2023 a Gandesa, amb una extensió al municipi de Móra d’Ebre el dissabte 4 de març a petició del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

Hi participaran alguns dels millors especialistes en la matèria tant en l'àmbit nacional com internacional, que impartiran fins a un total de dotze conferències. A més, es presentaran nou comunicacions prèviament seleccionades pel Comitè Científic. I també es duran a terme dos visites guiades als espais històrics de la fossa comuna de Santa Magdalena de Móra d’Ebre per part de l’Associació Cultural la Riuada i al Poble Vell de Corbera d’Ebre, per part de l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre. Finalment, com a novetats destacades d’esta edició es portarà a terme la projecció del film “La Amarga derrota de la República”, una producció de la Asociación Amigos de la Fundación Juan Negrin, i també una actuació musical a càrrec dels Ravalers d’Onda a l’Església del Poble Vell de Corbera d’Ebre.

Així mateix, cal indicar que al llarg del Congrés es presentarà l’edició electrònica de les Actes del I Congrés Internacional “La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)” editades per la Diputació de Tarragona.

L’organització del Congrés Internacional va a càrrec de l’Ajuntament de Gandesa, l’Ajuntament de Tortosa, la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (CEBE) i l’Associació i Grup de Recerca en Memòria Històrica i Reconciliació (AMHIR). Així mateix, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Terra Alta, l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Arxiu Comarcal de la Terra Alta, el Memorial Democràtic, el Museu Nacional d’Art de Catalunya, la Societat Catalana d’Estudis Jurídics filial de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Ramon Muntaner, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Patronat pro Batea, l’Associació del Poble Vell de Corbera d’Ebre, l’Associació Grup de Recerca, Intervenció i Gestió Cultural Prisma Cultural i l’Associació Cultural la Riuada.

Finalment, el Comitè Científic està format pel director, Josep Serrano Daura (UIC), el secretari, Ramon Gironès Blanch (Prisma Cultural), i els vocals Xavier Baró Queralt (UIC), Xavier Garí Barberà (UIC) i Juan Manuel Jiménez Robles (Universitat de Leeds). Tots cinc formen part l’Associació i Grup de Recerca en Memòria Històrica i Reconciliació.

Pel que fa a la inscripció del II Congrés Internacional “La Guerra Civil a les Terres de l’Ebre (1936-1939)” es pot dur a terme a través de: Oficina de Turisme i Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre Tel.: 977 420 910 – A/e: [email protected].