Obren diligències en un desballestador de cotxes a l'Aldea per emetre gasos contaminants

S'investiga als dos propietaris, ja que no realitzaven un tractament adequat dels residus contaminants

Agents de la Guàrdia Civil investigant el taller de desballestament de cotxes de l'Aldea
Agents de la Guàrdia Civil investigant el taller de desballestament de cotxes de l'Aldea | Guàrdia Civil
Aguaita.cat
27 de febrer del 2023
Especialistes del SEPRONA de la Guàrdia Civil van detectar irregularitats en un magatzem de desballestament de vehicles a l'Aldea.
 
La investigació va començar fa mesos i va concloure en una mala gestió dels gasos fluorats utilitzats per al funcionament dels aires condicionats dels vehicles.
 
Des de l'inici, el SEPRONA va sospitar que existia un desfasament entre la quantitat de gasos declarats en els documents i els que havien sigut extrets.
 
Van optar per demanar el suport de la Unitat Tècnica de la UCOMA, que el SEPRONA de la Guàrdia Civil té com a òrgan tecnocientífica especialitzat, amb base en Madrid, per a estimar millor l'impacte que esta conducta irregular podia tindre. Aquest peritatge va concloure que s'havien produït unes emissions directes de gasos a l'atmosfera, entorn de les 2.500 tones de CO₂ i que en la majoria dels casos, el protocol d'extracció de gasos fluorats havia sigut inexistent.
 
Els treballs de descontaminació dels vehicles exigix un protocol específic pel qual els automòbils han de quedar lliures de tota mena de fluids. Segons marca la normativa, al final de la vida útil d'un vehicle, és obligació del desballestament recuperar els gasos acumulats en les bombones per al seu magatzematge i comunicar-lo a l'autoritat competent en matèria de residus, tant quantitat recuperada com el destí i gestió que es realitza d'estos residus.
 
En este cas s'han obert diligències i s'ha procedit a la investigació de dos persones per presumptes delictes contra els recursos naturals i el medi ambient. Les Diligències van ser presentades all Jutjat en funcions de guàrdia de Tortosa.
 
Les emissions dels gasos existents en els sistemes d'aire condicionat poden afectar greument la capa d'ozó i augmenten la quantitat de CO₂ emesa a l'atmosfera, la qual cosa afavoreix l'escalfament global. Per això tenen la condició de residu perillós i s'exigeix, per normativa, un protocol i cura en el seu tractament i extracció.