Formació sobre la regla a gairebé 2.000 alumnes de 3r d’ESO dels instituts de les Terres de l’Ebre

L’acció ‘La meva regla, les meves regles’ compta amb la implicació de 4 departaments: Igualtat i feminismes, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Educació i Salut

Es repartirà un estoig amb productes menstruals reutilitzables.
Es repartirà un estoig amb productes menstruals reutilitzables. | Cedida
Redacció
23 de febrer del 2023
Actualitzat a les 17:16h
La directora general de l’Alumnat del Departament d’Educació, Anna Chillida Fibla, ha visitat este dijous l’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús, en el marc del desenvolupament de l’acció ‘La meva regla, les meves regles’, que compta amb la implicació dels departaments d’Igualtat i Feminismes, Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Educació i Salut.

El Govern estén l'acció ‘La meva regla, les meves regles’ a tots els instituts públics i concertats de Catalunya, amb l’objectiu de formar en educació menstrual als joves de 3r d’ESO, facilitar-los productes menstruals reutilitzables i garantir el que denomina "equitat menstrual". A les Terres de l’Ebre arribarà a 1.915 alumnes.

L’acció forma part del l'anomenat Pla d’Equitat Menstrual, "per garantir el dret a l’equitat menstrual a tot el país, promoure l’educació menstrual i facilitar l’accés als productes menstruals reutilitzables", segons el departament. S’han programat sessions formatives sobre educació menstrual que duen a terme llevadores de les unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i les infermeres del Programa Salut i Escola (PSiE). A més, el tercer trimestre del curs es repartirà un estoig amb productes menstruals reutilitzables (una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de tela).

La directora general d’Alumnat subratlla el poder de transformació dels centres: “Si empoderes l’alumnat en este tipus d’actituds i sabers, escoles i instituts poden ser un autèntic motor de canvi de tota la societat si aconseguim que els alumnes ho traslladen a les seues famílies i espais de lleure”. “L’any passat ja vam desplegar l’acció a l’Institut Els Alfacs de la Ràpita i des del gener al maig s’implementarà a tots els centres de les Terres de l’Ebre, per trencar tabús entorn la menstruació i que tot l’alumnat puga conèixer de primera mà els
productes menstruals sostenibles”, explica la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes, Mar Lleixà Fortuño.

La formació als joves explica el funcionament dels productes, aprofundix en què és la menstruació i en els mites i tabús que l’envolten, per tal de desestigmatitzar-la. També servix per resoldre els dubtes que planteja l’alumnat sobre l’ús dels productes menstruals. L’objectiu és que les joves puguen escollir el producte amb què se senten més còmodes o el que millor s’ajuste a cada dia del seu cicle menstrual, al mateix temps que es pren consciència de l’impacte ecològic dels productes d’un sol ús i se les acompanya en el coneixement del propi cos i del cicle menstrual.

"Equitat menstrual"

Es calcula que el 22% de les dones han tingut dificultats econòmiques per adquirir productes menstruals en algun moment de la seua vida, segons un estudi de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (2022). La despesa en tampons i compreses d’un sol ús al llarg dels anys de vida fèrtil és, de mitjana, d’uns 2.500 euros. En canvi, amb l’ús de la copa menstrual, la despesa seria només de 144 euros, 17 vegades menys, segons dades de Rezero (2021).

El Pla d’Equitat Menstrual inclou una seixantena d’accions adreçades a d’altres col·lectius i àmbits, per garantir que les dones puguin tenir cura de la seva salut menstrual. En esta línia, el mes de juny passat ja es va iniciar el repartiment de productes menstruals reutilitzables a dones ateses a la xarxa d’atenció a les violències masclistes.